EventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

Izraeli csapás Rafah városára, nem kizárt, hogy már csak 40 izraeli túsz él Gázában

Palesztin orvosok látják el a sérülteket a rafahi menekülttábor kórházában
Palesztin orvosok látják el a sérülteket a rafahi menekülttábor kórházában Szerzői jogok Ismael Abu Dayyah/Copyright 2024 The AP. All rights reserved.
Szerzői jogok Ismael Abu Dayyah/Copyright 2024 The AP. All rights reserved.
Írta: Andrea Hajagos és AP
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button
Másolja a cikk videójának embed-kódjátCopy to clipboardCopied

Az Egyesült Államok is óva intette a jeruzsálemi kormányt, hogy a több mint egymillió palesztin menedékévé vált várost támadja, ennek ellenére az amerikai képviselők megszavazták az Izraelnek nyújtott, 26 milliárd dolláros segélycsomagot.

HIRDETÉS

Huszonkettőre nőtt a Gázai övezet déli részén fekvő Rafah elleni éjszakai légicsapások áldozatainak száma. A Hamász által irányított palesztin egészségügyi hatóságok szerint az áldozatok között 18 gyerek van.

Izrael szinte naponta indít légicsapásokat a Hamász Rafahban meghúzódó terroristái ellen, ahová a Gázai övezet 2,3 milliós lakosságának több mint fele menekült a harcok elől.

A nemzetközi figyelmeztetések ellenére Izrael kiterjeszti szárazföldi offenzíváját is a térségben. Az Egyesült Államok több milliárd dolláros katonai segélyt készül küldeni szövetségesének.

Az Izraelnek szánt támogatás miatt palesztinbarát aktivisták tüntettek a washingtoni Capitolium előtt. Felszólították a kongresszust, hogy ne küldjön további pénzeket Tel-Avivnak.

A képviselők 26 milliárd dolláros csomagot hagytak jóvá, amely 9 milliárd dolláros humanitárius segélyt is tartalmaz a Gázai övezetben élők számára.

Közben egy brit lapértesülés szerint Izrael attól tart, hogy az október 7-én elfogott 133 túsz kevesebb mint egyharmada, mintegy negyven van már csak életben Gázában.  A Daily Mail egyetlen forrásra hivatkozott, amely szerint az izraeli hírszerzés "sokkal könnyebben hozzáférhető, mint október 7-e előtt, amikor korlátozott volt a hozzáférésünk Gázába, és nem volt sok forrásunk."

A becslés állítólag a Shin Bet titkosszolgálat által gyűjtött hírszerzési adatokon alapult, de az ügynökség tagadta ezeket az állításokat.

"A szóban forgó publikáció nem igaz, és nem a Shin Bet álláspontját tükrözi. A kiadványban említett számok kizárólag a szerző véleményét tükrözik, és nem a Shin Bet által továbbított információkon alapulnak" - szögezte le az izraeli titkosszolgálat.

A brit lap azonban sokkal azután tette közzé értesülését, hogy alig  két héttel korábban amerikai tisztviselők azt mondták a The Wall Street Journalnak: becsléseik szerint az Izraelből elrabolt és a Gázai övezetben terroristák által fogva tartott túszok többsége már nem él. A CNN ugyanabban az időben arról számolt be, hogy a Hamász azt közölte az akkori túsztárgyalások keretében a közvetítőkkel, hogy nem talált 40 élő túszt az alku első szakaszának végrehajtásához.

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

Egymillió civil evakuálásával kezdi meg rafahi hadműveletét az izraeli hadsereg

Nem lesz izraeli támadás Rafahban, amíg az iráni konfliktus véget nem ér

Megölték a gázai polgári hírszerzés parancsnokát az izraeli erők