EventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

A lengyel elnök és a kormány együtt fordítaná Moszkva ellen Trumpot

A volt amerikai elnök áprilisban találkozott Lengyelország elnökével
A volt amerikai elnök áprilisban találkozott Lengyelország elnökével Szerzői jogok AP Photo/Stefan Jeremiah
Szerzői jogok AP Photo/Stefan Jeremiah
Írta: SL
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button

Szinte semmiben nem értenek egyet, kivéve a Putyin elleni kiállásban: Donald Tusk kormánya és az ellenzéki PiS-hez tartozó Andrzej Duda elnök is "átállítaná" Donald Trumpot Ukrajna ügyében.

HIRDETÉS

Egyelőre egy félfordulat látszik, de a lengyel ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) azt is magának tulajdonítja: Donald Trump már több mindent másképp lát Ukrajna megsegítésével kapcsolatban, és ez - illetve ebből következően az ukrán segélycsomag kongresszusi megszavazása - szerintük a hozzájuk tartozó államfő lobbierejének is köszönhető - írja a Politico.

Andrzej Duda áprilisban tárgyalt a republikánusok legvalószínűbb elnökjelöltjével New Yorkban, ahol Trump éppen az oroszokkal szembeni lengyel kiállást méltatta. Nem sokkal később a képviselőház több mint fél év után megszavazta az Ukrajnának szánt, közel 61 milliárd dolláros katonai segélycsomagot.

"Nagy tapsot Andrzej Duda elnöknek, aki hatalmas erőforrásokra tett szert az orosz imperializmus elleni küzdelemben" – idézte a brüsszeli lap Dariusz Matecki PiS-képviselőt. A lap szerint Donald Tusk kormánya egyfajta "titkos fegyverként" használja a hatalomból kikerült konzervatív pártot arra, hogy Putyin ellen fordítsa Trumpot.

A politikailag megosztott Lengyelországban, ahol a Tusk vezette kormány és a PiS mindenen háborúzik, az EU-tól az abortusz, a köztévé, a jogállamiság, de még az elektromos autók kérdéséig is, ritka egyetértés van abban, hogy Trumpot meg kell nyerni az ügynek - írja a Politico.

Radosław Sikorski külügyminiszter a közösségi médiában márciusban közzétett videójában arra buzdította a lengyel nacionalistákat és konzervatívokat, hogy használják ki a Trumphoz fűződő különleges kapcsolataikat. A brüsszeli lap emlékeztet rá, hogy már egy nappal a lengyel elnökkel való megbeszélése után Donald Trump olyannyira kiállt Ukrajna mellett, hogy még ő sürgette az európaiakat.

"Miért nem ad Európa több pénzt Ukrajna megsegítésére? Miért nem tudja Európa ugyanazt az összeget előteremteni, mint az Egyesült Államok, hogy segítsen egy kétségbeesett helyzeteben lévő országnak?" - írta a volt elnök Truth Social nevű platformján, hangsúlyozva, hogy Amerika számára is fontos Ukrajna túlélése.

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

Duda elnök kész atomfegyvereket befogadni lengyel területre - Oroszország máris tiltakozik

Trumpnak fontos "Ukrajna túlélése", de sürgeti Európát is, hogy adjon több pénzt

Trump megdicsérte a lengyeleket, amiért szuverén módon kiállnak az oroszok ellen