EventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

Kína Orbán segítségével kerülné meg az EU büntetővámjait elektromos autóira

Tavaly októberben a kínai elnök Pekingben fogadta a magyar korményfőt
Tavaly októberben a kínai elnök Pekingben fogadta a magyar korményfőt Szerzői jogok MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Szerzői jogok MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Írta: SL
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button

Brüsszel már dolgozik azon, hogy büntetővámmal sújtsa az államilag támogatott kínai e-autók importját. Hszi Csin-pingnek és a kínai gyártóknak azonban már van tervük ennek megkerülésére - magyar közreműködéssel.

HIRDETÉS

A kínai elnök európai látogatásának első állomásán, Párizsban a fő gazdaságpolitikai téma az elektromos autókra kivetendő, már előkészületben lévő EU-s büntetővámok. Az európai autóiparban meghatározó francia és német cégek ugyanis meg akarják védeni az e-autók még új piacát technikailag részben jobb, de főleg olcsóbb kínai konkurenciával szemben - írja a Welt.

Hszi Csin-ping háromnapos budapesti látogatásának is ez lesz a fő témája, igaz, más előjellel: a Brüsszellel állandó vitában álló, inkább az orosz, kínai és közép-ázsiai kapcsolatokat előnyben részesítő Orbán Viktor ugyanis az elmúlt években vörös szőnyeget terített a kínai vállalatok elé - emlékeztet a német lap.

Ez különösen igaz a kínai autóiparra, főleg az e-autók akkumulátorainak gyártóira, akik Magyarországról szeretnék uralni az európai piacot. Most Magyarország arra készül, hogy a kínai autógyártók számára is hídfőállássá váljon az európai piac meghódításában.

"Hszi Csin-ping további kínai beruházásokat jelent be magyarországi látogatása során" - mondta a lapnak Éltető Andrea, a budapesti Világgazdasági Intézet (VGI) kutatási igazgatója, aki szerint várhatóan Kína nyolcadik legnagyobb autógyárának, a Great Wall Motorsnak (GWM) az új magyarországi autógyárát fogják bejelenteni, amely a Pécshez közeli Bicsérden létesül majd.

A magyarországi üzem segít a GWM-nek elkerülni az EU által kivetendő vámokat, és más hasonló beruházások is várhatók majd. A német lap úgy fogalmaz: a GWM-üzem "újabb építőköve Magyarország azon stratégiájának, hogy a kínai autóipar meghatározó helyszínévé váljon Európában." Az új üzemek létrehozásával tehát Orbán Viktor kormánya fog profitálni a Kínából származó elektromos autókra tervezett uniós büntetővámokból.

"Ha az EU büntetővámokat vet ki a kínai e-autókra vagy hasonló intézkedéseket hoz, akkor a kínai autógyártók további ösztönzést kapnak arra, hogy Európában fektessenek be, különösen e-autók gyártásába, mert így elkerülhetik a büntetővámokat" - mondta a Weltnek Andrew Brown, a Merics elemző cég munkatársa. "Kína európai befektetései egyre inkább Magyarországra összpontosulnak. A helyszín egyre nagyobb arányban vonzza az európai kínai befektetéseket."

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

Egy lépéssel közelebb került az EU ahhoz, hogy extravámokat vessen ki a kínai elektromos autókra

Az elektromos autózás jövőjéről egyeztetett a Tesla-vezér és a kínai miniszterelnök

Németországban már balról is bírálják a benzines autók kivezetéséről szóló EU-döntést