EventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

Újabb orosz háborús bűn: az ukrán gyerekek után már a fogyatékkal élőket is elrabolják

Maria Lvova-Belova húga, Szofia ukrán mozgássérültekkel
Maria Lvova-Belova húga, Szofia ukrán mozgássérültekkel Szerzői jogok Fotó: VKontakte
Szerzői jogok Fotó: VKontakte
Írta: SL
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button

Egy független orosz lap és egy ukrán alapítvány állítja: az orosz gyermekjogi biztos és családja erőszakkal Oroszországba hurcol ukrán fogyatékkal élőket, és megszabadítja őket pénzüktől, tulajdonuktól.

HIRDETÉS

Újabb lehetséges orosz háborús bűncselekményre derített fényt az iStories független orosz oknyomozó portál és az ukrán Reckoning Project civil szervezet. Az ügylet szervezője a hírhedt orosz gyermekjogi ombudsman, Maria Lvova-Belova, aki ellen - Vlagyimir Putyin mellett - a Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsot adott ki.

A két szervezet szerint a Kvartal Lui jótékonysági szervezet, amelynek vezetője Lvova-Belova fiatalabb húga, Szofia, a megszállt Herszonból és más területekről fogyatékkal élő ukránokat hoz át akaratuk ellenére a Moszkvától 540 kilométerre délkeletre fekvő Penza város közelében lévő Novije Berega nevű közösségbe. 

Itt a kitelepítettek orosz állampolgárságot és nyugdíjat kapnak - ám a szervezet bírósági felhatalmazást szerez arra, hogy szabadon rendelkezzen a fogyatékkal élők tulajdonával, pénzével és rokkantsági nyugdíjuk 75 százalékával, hogy az "fedezze a lakhatási támogatásuk költségeit."

Az állam, oligarchák és helyi vállalkozók által létrehozott Novije Berega és a Kvartal Lui is egyfajta családi vállalkozás, az ukrán gyerekek elrablása miatt háborús bűnökkel vádolt Maria Lvova-Belova apja, férje, valamint testvérei is különböző pozíciókban dolgoznak a projektekben. 

Az alapítványt 2023 eleje óta Szofia vezeti. Az orosz propaganda szerint a lakosok "megköszönték az orosz vezetésnek, hogy odavitte őket, és nem fejezték ki azt a szándékot, hogy visszatérjenek Ukrajnába."

Az iStories jelentése a fogyatékkal élő ukránok, például a 27 éves Olekszandr Danylcsuk beszámolóival cáfolja Moszkva állításait. A férfi elmondta, hogy még a megszállt Herszonban orosz útlevelet és bankkártyát kapott, "ezekkel az okmányokkal azt hiszik, hogy Oroszországban fogunk élni. Azt hiszik, hogy hozzájuk tartozunk."

Gleb Bogush, a Koppenhágai Egyetem nemzetközi jogi szakértője szerint a civilek erőszakos kitelepítése háborús bűncselekménynek, sőt emberiesség elleni bűncselekménynek is minősülhet.

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

Zelenszka: az ukrán gyerekek direkt célpontok Oroszország számára

"Vészhelyzeti túlélési gyakorlatra" viszik a deportált ukrán gyerekeket Belaruszban

Az ukrán gyerekek deportálása során az empátia vezérli az orosz gyermekjogi biztost