EventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

Fontos lépésnek nevezte a rafahi határátkelő ellenőrzését az izraeli miniszterelnök

Palesztinok nézik a pusztítást egy lakóépületet ért izraeli csapás után Rafahban, 2024. május 7-én.
Palesztinok nézik a pusztítást egy lakóépületet ért izraeli csapás után Rafahban, 2024. május 7-én. Szerzői jogok Ismael Abu Dayyah/Copyright 2024 The AP. All rights reserved.
Szerzői jogok Ismael Abu Dayyah/Copyright 2024 The AP. All rights reserved.
Írta: Peter KristofEuronews és AP
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button
A cikk eredetileg ezen a nyelven jelent meg: angol

John Kirby, az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője hangsúlyozta, hogy ez nem az a teljes körű szárazföldi támadás, amellyel Izrael hetek óta fenyegetőzik. A cél a Hamász fegyver- és pénzellátásának megfojtása.

HIRDETÉS

Benjámin Netanjahu miniszterelnök nyilvánosan megindokolta, hogy az izraeli erők miért foglalták el a Gázai övezetet Egyiptommal összekötő rafahi határátkelő palesztin szakaszát, lezárva ezzel a humanitárius segítségnyújtás egyik fő útvonalát.

A rafahi átjáró elfoglalása nagyon fontos lépés a Hamász megmaradt katonai képességeinek megsemmisítése felé, beleértve a rafahi négy terrorista zászlóalj felszámolását
Benjámin Netanjahu, izraeli miniszterelnök.

Az ENSZ Gyermekalapja, a UNICEF közlése szerint Rafahból családok százai menekülnek Gáza más – reményeik szerint – biztonságosabb területeire. A UNICEF továbbra is próbálja biztosítani a gyermekek alapvető szükségleteinek ellátását, azonban egyre nehezebb segélyszállítmányokat bejuttatni Gázába.

Az Egyesült Államok hivatalos állásfoglalása az, hogy a mostani még nem az a teljes körű szárazföldi támadás Rafah ellen, amellyel Izrael hetek óta fenyegetőzik.

„Izraeli kollégáink azt mondták nekünk, hogy ez a művelet korlátozott volt, célja, hogy megszüntesse a Hamász azon képességét, hogy fegyvereket és pénzt csempészhessen Gázába” – fogalmazott az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője, John Kirby.

Rafah megtámadásának tervét korábban heves nemzetközi bírálatok érték. A határátkelő körzetében több mint 1 millió 400 ezer palesztin zsúfolódott össze, jó részük a Gázai Övezet más részeiből menekült ide. A többség sátortáborokban él, ahol korlátozott a hozzáférés az élelmiszerhez, a vízhez és az egészségügyi ellátáshoz.

A Hamász egyik magas rangú tisztviselője bírálta Izraelt a határátkelőhely ellenőrzésének átvétele miatt.

Osama Hamdan azt mondta: „A rafahi határátkelő náci megszállása súlyos bűncselekmény a nemzetközi jog által védett polgári létesítmény ellen. Ez minden nemzetközi norma és egyezmény kirívó megsértése”.

Az ENSZ arra hívja fel a figyelmet, hogy a rafahi átkelővel együtt már a Gázai övezet mindkét tengelyét lezárták, amelyen segélyszállítmányokat szállító teherautók közlekedhetnének. Izrael a múlt héten a Kerem Salom-I határátkelőt zárta le, miután a Hamász rakétákat lőtt ki felé.

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

Izrael átvette az ellenőrzést a rafahi átkelő teljes palesztin szakasza fölött

A Hamász hajlandó elfogadni Egyiptom tűzszüneti javaslatát, de Izrael nem

Jön az offenzíva: Izrael evakuálja Rafah térségét, megfeneklettek a túsztárgyalások