EventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

Migrációs nyomás alatt a Kanári-szigetek: 70 ezer illegális menekült érkezhet idén

ARCHÍV: facsónakot vontat a spanyol tengeri mentőszolgálat hajója a Kanári-szigeteknél
ARCHÍV: facsónakot vontat a spanyol tengeri mentőszolgálat hajója a Kanári-szigeteknél Szerzői jogok Andres Gutierrez/Copyright 2021 The AP. All rights reserved.
Szerzői jogok Andres Gutierrez/Copyright 2021 The AP. All rights reserved.
Írta: Jaime VelazquezRita Konya
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button
Másolja a cikk videójának embed-kódjátCopy to clipboardCopied
A cikk eredetileg ezen a nyelven jelent meg: angol

Az odaérkezők kiindulási kontinense elsősorban Afrika - onnan próbálnak európai földre jutni.

HIRDETÉS

Egyre gyakrabban 15 év körüli fiatalok vállalkoznak az útra, teljesen egyedül. Babakar Szenegálból érkezett a Kanári-szigetekre. Sok kortársa nem jutott ki a partra.

"Elhagytuk Szenegált, az út elég rettenetes volt, nagyon sokan meghaltak" - mondta a fiú, aki túlélő társaival együtt most egy tenerifei befogadóközpontban próbálja leküzdeni az átélt traumát, és tanulni a nyelvet annak reményében, hogy ha nagykorú lesz, munkát kap az országban.

A Kanári-szigeteken számos központot hoztak létre a kísérő nélküli kiskorúak megsegítésére. Jelenleg csaknem ötezer fiatal áll a szigetek kormányának gyámsága alatt.

"Eljött egy pont, amikor uniós szintű családgondozási program végrehajtását javasoltuk, hogy olyan megoldást kínálhassunk a problémára, amelyben a tagállamok is részt vesznek" - mondta Francisco Candil, a Kanári-szigetek kormányának szociális jóléti miniszterhelyettese.

Az új migrációs paktum előirányozza a migránsok szétosztását az EU harmadik országai között. A Konzervatívok és Reformerek Spanyol Pártja azonban ellenzi az intézkedést: a határok teljes lezárását követelik.

"A VOX számára az államok szuverenitása létfontosságú, és ha azok biztonságos határokat akarnak, akkor le kell zárni a határokat. Használhatjuk fegyveres erőinket, javasolhatunk tengeri blokádot" - mondta Paula Jover, a VOX helyi képviselője.

"A probléma eredetével kell foglalkozni, és az olyan régiókat, mint a Kanári-szigetek, nemcsak a migrációs jelenség megfékezésére és a probléma kezeléséhez szükséges források biztosítására szolgáló platformként kell használni, hanem fejleszteni is kell őket" - hangsúlyozta Carlos Alonso, a jobbközép Európai Demokrata Párt szövetségéhez tartozó Kanári-szigeteki Koalíció EP-jelöltje.

Az európai migrációs paktumot alig néhány hónappal az Európai Parlament feloszlatása előtt fogadták el. Végrehajtását a júniusi választások eredményétől teszik függővé.

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

Egyre több fiatal afrikai illegális bevándorló érkezik a Kanári-szigetekre

Eltűnt három migránshajó a Kanári-szigeteknél, 300 emberrel a fedélzetükön

Kétszáznál is több menekültet mentettek ki a Kanári-szigetek közelében