EventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

Jogosnak nevezte Izrael megtámadását Irán holokauszttagadó exelnöke Budapesten

Ahmadinezsád érkezik NKE-s előadására
Ahmadinezsád érkezik NKE-s előadására Szerzői jogok Fotó: Instagram/dolatebahar
Szerzői jogok Fotó: Instagram/dolatebahar
Írta: SL
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button

Mahmúd Ahmadinezsád nem hazudtolta meg önmagát budapesti előadásában: a volt iráni elnök "jogos önvédelemnek" nevezte, hogy Irán néhány hete több száz ballisztikus rakétát és drónt lőtt ki a zsidó államra.

HIRDETÉS

Két nap után reagált a Külügyminisztérium a volt iráni elnök vihart kavart budapesti látogatására, amelyben lényegében az NKE rektorára, Deli Gergelyre hárította a felelősséget. Az Indexnek a minisztérium azt írta: "A kormány nem fogadta a volt iráni elnököt. Programja egyetemi program. Magyarországon az egyetemeken oktatási és szólásszabadság van. A kormány nem szól bele az egyetemek programjaiba."

Az Index egyébként úgy fogalmaz: információi szerint "Mahmúd Ahmadinezsád magyarországi tartózkodásához nincs köze a kormánynak."

Az izraeli nagykövetség mellett a zsidó egyházak, a Hit Gyülekezete és civil szervezetek is élesen elítélték, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektorának meghívására két előadást is tarthatott a Ludovikán Mahmúd Ahmadinezsád, Irán holokauszttagadó, antiszemita és Nyugat-ellenes nézeteiről elhíresült volt elnöke.

Az EMIH – Magyar Zsidó Szövetség a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközséggel és a Tett és Védelem Alapítvánnyal (TEV) közös nyilatkozatban fejezte ki felháborodását a volt iráni elnök szereplése ellen, felhívva a figyelmet arra, hogy "Ahmadinezsád nyíltan antiszemita, holokauszttagadó, tagadja a zsidó állam létjogosultságát, és korábban számos alkalommal szólította fel híveit Izrael elpusztítására."

Nyilatkozatban tiltakozott a meghívás ellen a Hit Gyülekezete is, hangsúlyozva: "Nincs és nem is lehet semmiféle 'közös érték' Mahmúd Ahmanidezsáddal", a "modernkori antiszemitizmus leghírhedtebb, ikonikus képviselőjével". Az evangéliumi kisegyház aggasztónak nevezte, "hogy a hivatalosan az antiszemitizmussal szemben zéró toleranciát képviselő magyar kormány és a Külügyminisztérium hozzájárult egy ilyen meghíváshoz."

Budapesten a rendőrök nem engedték fotózni az NKE-ről távozó iráni exelnököt:

A Hit Gyülekezete ezért követeli: "induljon vizsgálat annak kiderítésére, ki a felelős a magyar kormány hitelességének is kárt okozó meghívásért."

"Reméljük a Rektor úr benyújtja lemondását!" - írja közleményében a Raoul Wallenberg Egyesület. Az antirasszista szervezet szerint "elfogadhatatlan és kegyeletsértő, hogy a holokauszt emlékévben, két nappal az Élet Menete felvonulása után ez megtörténhet egy olyan országban, ahol deklaráltan zéró tolerancia van az antiszemitizmussal szemben!"

Közben kiderült, miről is beszélt az NKE-n a volt iráni elnök (a rendezvényről megjelent fotók tanúsága szerint Ahmadinezsád jó hangulatú találkozón vett részt Deli Gergellyel, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektorával).

A "Közös értékek a globális környezetben" című előadás teljes leiratát közzétették, ebben a Hetek szerint olyanokról van szó, hogy "az ember arra készül, hogy bejelenthesse a sötétség, magány, félelem és szorongás korszakának végét, valamint az együttlét, biztonság és béke fényesebb napjainak kezdetét." A holokauszttagadó, zsidógyűlölő politikus fontosnak nevezte, "hogy megerősítjük a barátságot és szeretetet, és elmozdítjuk mindazokat az akadályokat, amelyeket a találkozásaink útjában állnak."

Irán néhány héttel ezelőtti, Izrael elleni támadásáról szólva Ahmadinezsád úgy fogalmazott: "minden országnak joga van reagálni arra, hogyha jogtalanul megtámadják". Irán jogos önvédelmének nevezte tehát a több száz civil területre kilőtt ballisztikus rakétát és drónt.

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

Izraeli nagykövetség: a holokauszt áldozatainak emlékét sérti Ahmadinezsád meghívása

A Ludovikán tart előadást Irán holokauszttagadó ex-elnöke

Tüntetés kellett ahhoz, hogy célba érjen az állami egyetemek dolgozóinak levele