EventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

Podcast – Bod Péter Ákos: kettő, de inkább öt éven belül biztosan nem lesz eurónk

Bod Péter Ákos az euronews stúdiójában
Bod Péter Ákos az euronews stúdiójában Szerzői jogok Euronews/Faith Ottó
Szerzői jogok Euronews/Faith Ottó
Írta: Horváth Ferenc
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button

A magyar gazdaság állapotáról, kilátásairól, a költségvetés hiányáról, az államadósságról, a várható-közelgő megszorításokról beszélgettünk a Magyar Köztársaság első ipari- és kereskedelmi miniszterével, az MNB 17. elnökével, a Corvinus Egyetem tanárával, a közgazdász Bod Péter Ákossal.

HIRDETÉS

Magyarországon a GDP-arányos államadósság 73,5%-os volt 2023 végén. A 2023-as hiány 6,7%-os, ami bőven meghaladja a 3%-os célszintet. A kormány 4,5%-os hiányt tervez 2024-re. Ez azonban még mindig magasabb az Európai Parlament által előírtnál, ezért nagy eséllyel elindul a túlzottdeficit-eljárás Magyarországgal szemben is. 

Podcastunk a Spotify platformján vagy ide kattintva hallgatható meg:

Az idei első negyedév mutatói sem adnak okot a bizakodásra. A pénzügyminisztérium részletes államháztartási tájékoztatója rávilágít, hogy a bevételek március végi 9015 milliárdos összege az éves előirányzat 23,6 százaléka, miközben az év ezen szakaszában már 25 százalékos teljesülés lenne az optimális. Az elmaradás mértéke forintban 544 milliárd. Ugyanakkor az állam már az idei évre szánt kiadások 27,3 százalékát elköltötte, ami az időarányos részhez képest 1147 milliárdos „túllövés” - miközben az egy évvel ezelőtt csak 210 milliárddal lépte túl a 25 százalékot a kormány.

Március végén a deficit 2321,4 milliárd forint volt, ami a költségvetési törvényben egész évre tervezett és engedélyezett 2514 milliárd forint 92,3 százaléka.

Közgazdasági alapvetés, hogy a hiánycélt csak egy módon lehet tartani: megszorításokkal (kiadások csökkentése, bevételek emelése) – amelyeket a kormány aligha lép meg a június 9-i önkormányzati és EP-választások előtt. A várható megszorítások mértékét egyes közgazdászok minimum 1600 milliárd forintra becsülik.

Podcastjainkat meghallgathatják a Spotify-on az Euronews magyarul nevű blokkba rendezve.

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

Beindult a gazdasági növekedés Magyarországon és az eurózónában is

Milyen hatással van az európai helyreállítási alap a görög gazdaságra?

Politikai és gazdasági földrengést ígér a vasárnapi argentin elnökválasztás nyertese