EventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

Elemzés: Von der Leyen és Meloni szorosabb együttműködését hozhatják az európai választások

Giorgia Meloni és Ursula von der Leyen jó munkakapcsolatot alakítottak ki az elmúlt két évben.
Giorgia Meloni és Ursula von der Leyen jó munkakapcsolatot alakítottak ki az elmúlt két évben. Szerzői jogok Geert Vanden Wijngaert/Copyright 2023 The AP. All rights reserved.
Szerzői jogok Geert Vanden Wijngaert/Copyright 2023 The AP. All rights reserved.
Írta: Jorge LiboreiroVincenzo Genovese
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button
Másolja a cikk videójának embed-kódjátCopy to clipboardCopied
A cikk eredetileg ezen a nyelven jelent meg: angol

Ursula von der Leyen jelezte, hogy hajlandó lenne együttműködni Giorgia Meloni jobboldali pártjával a közelgő európai parlamenti választások után.

HIRDETÉS

Nincs bezárva az Európai Néppárt ajtaja az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) előtt, akár a többséghez is tartozhatnak a következő Európai Parlamentben, ha Ursula von der Leyen ismét az Európai Bizottság elnöke lesz. Ezt Von der Leyen világossá tette a választások előtti, Maastricht-ban megtartott vita során, amikor arra a kérdésre válaszolt, hogy nyitott lenne-e az ECR-ral való együttműködésre.

"Ez nagyban függ attól, hogy milyen lesz a parlament összetétele, és ki milyen csoportba tartozik" - mondta Ursula von der Leyen, a Néppárt vezető jelöltje.

Az Európai Konzervatívok és Reformerek elnöke, Giorgia Meloni olasz miniszterelnök is együtt akar működni Von der Leyen Európai Néppártjával annak érdekében, hogy baloldali erők nélkül hozzanak létre új többséget.

Meloni pártja, az Olasz Testvérek vezeti a népszerűségi listát Olaszországban, és céljuk, hogy európai szinten alkalmazzák a hatalmon lévő olasz rendszert: a Néppárt, a konzervatívok és az Identitás és a Demokrácia szövetségét. Várhatóan mindkét szélsőjobboldali csoport növeli a mandátumainak számát a választásokon.

"Azon túl, hogy a Olasz Testvérek elnöke vagyok, az Európai Konzervatívok és Reformerek vezetője is vagyok, és kulcsszerepet szeretnénk játszani az európai politikák megváltoztatásában" - szögezte le egy választási gyűlésen Giorgia Meloni.

Bár az Európai Parlamentben bizonyos jobboldali eltolódás várható, ez nem feltétlenül jelent új többséget.

Doru Frantescu, az EU Matrix agytröszt alapítója szerint a Néppárt és a konzervatívok bizonyos kérdésekben, például a migrációs és külpolitikai kérdésekben - ide értve Ukrajna támogatását - közös nevezőn vannak. De sok másban eltérnek egymástól.

"Az ECR és Meloni protekcionistább, mint a Néppárt, amely inkább szabadpiac-orientált. Nem értenek egyet az európai intézmények jogkörének megerősítésével, az EU bővítésével és a jogállamiság európai intézmények általi felügyeletével. Ezek olyan kérdések, amelyekben az Európai Néppárt és az ECR nem egyeznek, tehát nyilvánvaló, hogy nem lehet többségük" - szögezte le Doru Frantescu.

Giorgia Meloni and Ursula von der Leyen have worked closely on migration and asylum policy.
Giorgia Meloni and Ursula von der Leyen have worked closely on migration and asylum policy.Roberto Monaldo/LaPresse

Valószínűbb, hogy az olyan szélsőjobboldali pártok, mint a Olasz Testvérek, támogathatnák Von der Leyen vagy egy másik néppárti politikus megválasztását az Európai Bizottság elnökévé, ha kapnának valamit cserébe.

„Az Olasz Testvérek arra használják majd a jelentős mennyiségű mandátumukat, hogy befolyást és fontos pozíciót szerezzenek. Ilyen lehet a versenypolitika területe, vagy valami, ami nagy hatalommal bír a belső piac irányítása felett" - tette hozzá Frantescu.

Az Euronews/Ipsos közvélemény-kutatása szerint jobboldali összefogás jöhet létre a következő Európai Parlamentben, ha néhány, jelenleg független párt csatlakozik az Európai Néppárthoz, a konzervatívokhoz vagy az Identitás és Demokráciához.

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

Orosz kémekről, Gázáról és az ukrajnai békéről szólt az EP-választás csúcsjelöltjeinek első vitája

Meloni meg akarja változtatni Európát

Ursula von der Leyen: túl jobboldali a baloldalnak, túl baloldali a jobboldalnak?