EventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

Kibertámadás miatt kérette be a berlini orosz nagykövetség vezetőjét Németország

Annalena Baerbock német külügyminiszter pénteken Adelaide-ben
Annalena Baerbock német külügyminiszter pénteken Adelaide-ben Szerzői jogok Michael Errey/AP
Szerzői jogok Michael Errey/AP
Írta: Magyar ÁdámMTI
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button
Másolja a cikk videójának embed-kódjátCopy to clipboardCopied

A német külügyminiszter szerint a szociáldemokrata pártot támadta meg egy hackercsoport még tavaly.

HIRDETÉS

Kibertámadást követett el az orosz katonai hírszerzéshez köthető APT28 hackercsoport tavaly a Német Szociáldemokrata Párt ellen, és ennek következményei lesznek – jelentette ki Annalena Baerbock német külügyminiszter pénteken ausztráliai látogatásán. A német külügyminisztérium pénteken bekérette Oroszország berlini nagykövetségének vezetőjét. 

„Mi és partnereink nem fogjuk eltűrni ezeket a kibertámadásokat, és az intézkedések teljes arzenálját bevetjük, hogy megakadályozzuk és elrettentsük Oroszországot, és reagáljunk a kibertérben kifejtett agresszív viselkedésére" – közölte a külügyminisztérium szóvivője. Christian Wagner szerint az eset újabb bizonyíték arra, hogy Európa nincs biztonságban a moszkvai vezetéstől:

„Ez az incidens ismét megmutatta, hogy az európai biztonságot és békét fenyegető orosz fenyegetés valós és óriási, és nemcsak az ukránok ellen irányul, hanem az EU- és NATO-tagállamok, például Németország ellen is" – mondta a szóvivő.

Nancy Faeser szövetségi belügyminiszter tárcája közleményében tudatta, hogy Németország az EU-val és a NATO-val közösen jár el az országot érő kibertámadásokkal kapcsolatban.

„Az orosz kibertámadások fenyegetést jelentenek a demokráciánkra és határozottan szembeszállunk velük" - jelentette ki Faeser.

Hosszú ideje nyomoznak a német hatóságok a kibertámadások ügyében

Berlin először 2023 januárjában vádolt meg orosz hackereket azzal, hogy megtámadtak német weboldalakat. A hackerek nem okoztak jelentős kárt, de egy időre sikerült megbénítaniuk a megtámadott oldalakat. A kormányon lévő SPD 2023 júniusában közölte, hogy az év elején célzott támadás érte.

Baerbock most Adelaide-ben közölte, hogy lezárult a nemzetbiztonsági vizsgálata az SPD elleni támadásnak, „amely egyértelműen az orosz katonai hírszerzés (GRU) irányította APT28 orosz csoporthoz köthető". Hozzátette, hogy a jogellenes cselekmény nem maradhat következmények nélkül.

Idén márciusban a német kiberbiztonsági ügynökség és a Google anyavállalatának, az Alphabetnek dolgozó szakemberek német politikai pártok célzott támadásán kaptak egy másik, APT29 nevű orosz hackercsoportot is. A csoport tagjai emaileket küldtek vezető német politikusoknak, a levelekben pedig linkek voltak. A hackerek ezeken keresztül próbálták meg feltörni a pártok fiókjait, és megszerezni az ott tárolt adatokat.

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

A fenyegetések dacára Németország nincs felkészülve nagy kibertámadásokra

Lekapcsolták a Lockbit kiberbűnözői bandát

Orosz kibertámadásoktól tart az EU, miközben átjátszanák a lefoglalt orosz vagyont Ukrajnának