EventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

Gazdatüntetés élére álló szélsőjobbos erő boríthatja a spanyol erőviszonyokat az EP-választás előtt

Agrártüntetés Valenciában
Agrártüntetés Valenciában Szerzői jogok Euronews
Szerzői jogok Euronews
Írta: Zoltan Siposhegyi
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button
Másolja a cikk videójának embed-kódjátCopy to clipboardCopied

Egy közösségi médiában szerveződött szélsőjobboldali csoport lehet a júniusi EP-választás egyik meglepetés nyertese.

HIRDETÉS

A valenciai központú Platform 6-F év elején állt az elégedetlen gazdák élére, és WhatsAppon szervezte meg legnagyobb tüntetésüket. Azóta politikai párttá alakultak és azt ígérik, hogy ha bejutnak az Európai Parlamentbe, akkor az uniós környezetvédelmi paktum, az úgynevezett Green Deal eltörléséért fognak harcolni.

A mozgalom szóvivője, Lola Guzmán szerint mindenki, aki a vámmentes, közös piac híve, az agrár dolgozók ellen van.

A 6-F, számos európai mezőgazdasági érdekvédő szervezettel egyetemben azt követeli Brüsszeltől, hogy védje jobban a belső piacot, és bontsa fel a harmadik országokkal kötött kereskedelmi szerződéseket.

A hétvégi tüntetésen részt vett a holllandiai Gazda Védelmi Erő is, amely vörös X-el áthúzott pártlogókkal plakátozta tele az utcákat. A szervezet vezetője, Sieta van Keimpema szerint ezek azok a pártok, amelyek csak ártottak az európai gazdáknak.

A 6-F várhatóan a vidéki falvakban lesz a legnépszerűbb, ezzel rengeteg szavazatot szívhat el a szélsőjobboldali VOX-tól.

Helyi tudósítónk, Jaime Velázquez emlékeztetett: 2019- ben Franciaországban már volt egy hasonló kezdeményezés. Akkor a munkástüntetéseket vezető Sárga Mellényesek 2 jelöltet is állítottak, de még az 1 százalékos küszöböt sem tudták elérni.

A spanyol agrárszervezetek egyelőre nem akarnak egy-egy párt mögé beállni. Az 500 csoportot összefogó SOS Vidék tömörülés minden jövendőbeli EP-képviselőt próbál meggyőzni arról, hogy szólaljon fel az érdekükben is.

Spanyolországban 700 ezer farmer él, és most többen is versengenek a szavazataiékért. A felmérések mindenesetre azt mutatják, hogy a nagyobb elégedetlenség nem a 6-F-nek, hanem a már kipróbált, és 11 éve létező VOX-nak kedvez.

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

Ukrajna: folytatódik az orosz offenzíva az északkeleti fronton

Halálos hajóbaleset Verőce közelében

A Rómeó és Júliával példálózott Ferenc pápa Veronában