EventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

Szabadkereskedelmi megállapodást kötött Szerbia és Kína

A szerb és a kínai elnök üdvözli egymást Belgrádban
A szerb és a kínai elnök üdvözli egymást Belgrádban Szerzői jogok Darko Bandic/Copyright 2024 The AP. All rights reserved
Szerzői jogok Darko Bandic/Copyright 2024 The AP. All rights reserved
Írta: Euronews/HF
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button
Másolja a cikk videójának embed-kódjátCopy to clipboardCopied

A kínai elnök Belgrádból Budapestre utazott tovább.

HIRDETÉS

Párizsból Belgrádba repült, öt év után első európai útján a kínai elnök. Hszi csin-ping szabadkereskedelmi megállapodást és az átfogó stratégiai partnerség elmélyítéséről, valamint Szerbia és Kína közös jövőjének építéséről szóló közös nyilatkozatot írt alá Alekszandar Vucsics szerb elnökkel.

A Kínai Népköztársasággal kötött szabadkereskedelmi megállapodás biztosítja Szerbia jövőjét, garantálja áruink és szolgáltatásaink elhelyezését. A következő öt-tíz évben termékeink csaknem 95%-át vámmentesen exportálhatjuk Kínába” - jelentette be Vucsics.

„Kína és Szerbia sziklaszilárd politikai bizalmat, gyakorlati együttműködést, szoros és hatékony koordinációt épített ki és élvez a nemzetközi ügyek terén” - fogalmazott a kínai vezető.

Brüsszel arculcsapásnak tekinti a szerb-kínai megállapodást, mivel a blokk vámokat fontolgat a kínai elektromos járművekre saját piacának védelme érdekében.

A kínai elektromos autók lesznek Peking szerbiai terjeszkedési stratégiájának középpontjában... de a két ország közötti kötelékek messze túlmutatnak ezen.

A Kína és a Globalizáció Központ elnevezésű kínai szervezet alelnöke úgy véli, hogy “Kína és Szerbia nagyon hasonlóan látja a világot, így megérti, segíti, tiszteli egymást. És ha Szerbia is az elektromos-autógyártás fontos központjává tud válni, az felgyorsítja az átállást a belső égésű motorral hajtott autókról az elektromos hajtásúakra. Az üzenet egyszerű: ha egyenrangú félként kezelik Kínát, akkor tudunk együttműködni. Ha nem kezelik egyenrangú félként, ha rosszmájú Kínát akarnak, ha nem tisztelik Kínát, és megsértik az 'Egy Kína politikát', akkor nem kapják meg ezeket a gazdasági előnyöket”.

A kínai elnök Belgrádból Budapestre utazott tovább. Magyarország szintén igyekszik jelentős befektetéseket vonzani Kínából, különösen az infrastruktúra, a jármű- és akkumulátorgyártás, az energia és a technológia területén.

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

Szerbiában tárgyal a kínai elnök

Miről tárgyal három napig Hszi Csin-ping kínai elnök és négyszáz fős delegációja Magyarországon?

Hídfőállást akar Magyarországon a kínai elnök