EventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

Kezdődik: iráni csapatok lefoglaltak és eltérítettek egy Izraelhez köthető hajót

Képkocka a Hormuzi-szorosban történt helikopteres rajtaütés videójából
Képkocka a Hormuzi-szorosban történt helikopteres rajtaütés videójából Szerzői jogok AP Photo
Szerzői jogok AP Photo
Írta: SL
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button

Az AP hírügynökség által megszerzett felvételek azt mutatják, hogy az iráni csapatok egy helikopterről rohamozzák meg a hajót, amely Eyal Ofer izraeli milliárdoshoz köthető.

HIRDETÉS

Az iráni Forradalmi Gárda csapatai szombaton kora reggel lefoglaltak egy állítólag Izraellel kapcsolatban álló kereskedelmi hajót, amely áthaladt a Hormuzi-szoroson. Az MSC Aries konténerhajó megszállása és eltérítése az Egyesült Arab Emírségek partjaitól mintegy 80 kilométerre történt.

Az AP hírügynökség által megszerzett felvételeken látszott, hogy az iráni katonák helikopterről ereszkednek a 366 méter hosszú hajóra. Hallani lehet, ahogy a legénység egyik taga azt kiabálja: "Ne jöjjenek ki." A portugál zászló alatt közlekedő hajó az izraeli milliárdos Eyal Oferhez köthető - annyiban, hogy résztulajdonosa a hajót birtokló Gortal Shipping nevű cég leányvállalatának, a Zodiac Maritime-nak.

A felvételen a BBC szerint az is látható, hogy az egyik kommandós is letérdelt, hogy fedezőtüzet biztosítson, miközben többiek leszálltak a hajóra. Az MSC szerint a legénység 25 tagja tartózkodott a fedélzeten a lefoglalás időpontjában.

Az incidensre akkor került sor, amikor Izrael és az Egyesült Államok is úgy értesült, hogy Irán bármely nap bosszúcsapást mérhet a zsidó államra, miután április elején egy légicsapás megsemmisítette Irán damaszkuszi konzulátusát, megölve a Forradalmi Gárda egyik parancsnokát. Izrael közölte, hogy Irán viseli a következményeket, ha a helyzet további eszkalálódása mellett dönt.

A brit tengerészet Kereskedelmi Ügynöksége közleményben erősítette meg a rajtatütést. Nem tett említést az iráni részvételről, ehelyett azt közölte, hogy a hajót "regionális hatóságok" foglalták le az emírségek partjainál. Az iráni média azonban sietett világgá kürtölni, hogy az ország különleges erői felelősek a támadásért, és a hajót iráni vizekre szállítják.

A lefoglalásra reagálva Israel Katz izraeli külügyminiszter a nemzetközi jogot sértő "kalózakcióról" beszélt. Az X-en közzétett bejegyzésében felszólította az Európai Uniót, hogy vezessen be új szankciókat Irán ellen, és minősítse terrorszervezetnek a Forradalmi Gárdát." A portugál kormány az eset miatt kapcsolatba lépett az iráni hatóságokkal, és magyarázatot vár a történtekre.

Az incidensre az Izrael elleni iráni támadással kapcsolatos fokozott várakozások közepette került sor, miután április elején egy légicsapás megsemmisítette Irán damaszkuszi konzulátusát. Izrael szombaton közölte, hogy Irán viseli a következményeket, ha a helyzet további eszkalálódása mellett dönt.

2019 óta az iráni erők - illetve proxy hadseregük, a jemeni húszik - hajófoglalások sorozatát hajtották végre a régióban. Az Irán és Omán közötti, mintegy 55 kilométer széles Hormuzi-szorost az egyik legfontosabb hajózási útvonal a globális olajexport számára.

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

Elkezdődött az iráni elnök háromnapos temetési szertartása

Miért utazik az iráni elnök egy ósdi, amerikai helikopterben?

Meg akarja fosztani Izraelt az önvédelem jogától az ICC főügyésze az izraeli kormány szerint