NewsletterHírlevélEventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

Tisztességes versenyről tárgyalt Kínában Olaf Scholz

FILE - Olaf Scholz német kancellár (balra) találkozik Hszi Csin-ping kínai elnökkel a Népek Nagy Csarnokában Pekingben (Kína) 2022. november 4-én, pénteken.
FILE - Olaf Scholz német kancellár (balra) találkozik Hszi Csin-ping kínai elnökkel a Népek Nagy Csarnokában Pekingben (Kína) 2022. november 4-én, pénteken. Szerzői jogok Kay Nietfeld/AP
Szerzői jogok Kay Nietfeld/AP
Írta: Euronews és AP, EBU
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button
Másolja a cikk videójának embed-kódjátCopy to clipboardCopied
A cikk eredetileg ezen a nyelven jelent meg: angol

A két autóipari nagyhatalom továbbra is együtt akar működni az elektromos autók gyártásában és más iparágakban, de a német kancellár szerint ebbe nem fér bele a dömping, a túltermelés, és a szerzői jogok megsértése.

HIRDETÉS

Németország gazdaságilag továbbra is együtt akar működni Kínával, de a versenynek mindig tisztességesnek kell maradnia - jelentette ki a német kancellár kínai látogatásán. Olaf Scholz az egyenlőbb gazdasági feltételeket hangsúlyozta a kínai elnökkel folytatott megbeszélésén.

Az európai autógyártókat aggasztja a kínai elektromos járművek exportjának megugrása az európai piacon. Az EU szerint a kínai kormány támogatásokkal biztosít tisztességtelen előnyt a kínai autógyártóknak.

Olaf Scholz arra szólított fel, hogy ne legyen dömping és túltermelés, és a kínai felek a szerzői jogokat se sértsék meg. A német kancellárt a Mercedes-Benz elnöke és a BMW vezérigazgatója is elkísérte az ázsiai országba.

Hszi Csin-ping szerint Németországnak a kétoldalú kapcsolatokat hosszú távú és stratégiai perspektívából kell szemlélnie és fejlesztenie.

"Kína és Németország a világ második és harmadik legnagyobb gazdasága. A kínai-német kapcsolatok megszilárdításának és fejlesztésének jelentősége messze túlmutat a kétoldalú kereteken, és nagy befolyást hordoz az eurázsiai kontinensre és a világ többi részére," fogalmazott a kínai elnök.

"Vakmerő" lépések

Scholz látogatása vitathatatlanul nehéz időszakban történik. Éppen a múlt héten Kína "vakmerőnek" minősítette az EU-t, miután vizsgálatot indított a kínai szélturbinagyártóknak nyújtott állami támogatások ügyében.

A vizsgálatot a kínai napelemgyártókkal és elektromos vonatokkal kapcsolatos hasonló vizsgálatok után indították.

"Ez az intézkedés káros jelzést küld a világnak, a kínai vállalkozásokkal szembeni diszkriminációt sugallva és a protekcionizmust támogatva" - közölte a Kínai Kereskedelmi Kamara az EU-ban.

Rekord gazdasági növekedés

Mindez akkor történik, amikor Kína rekordméretű gazdasági növekedést könyvelhet el.

A Nemzeti Statisztikai Hivatal egy kedden tartott sajtótájékoztatón közölte, hogy a GDP 2024 első negyedévében 5,3%-kal nőtt, és meghaladta a 29 billió jüant (37 milliárd euró).

Ez a szám meghaladja a kínai miniszterelnök, Li Csiang által márciusban kitűzött 5%-os növekedési célt, amelyet egyes elemzők "ambiciózusnak" tartottak.

Women wearing masks pass by construction cranes near the central business district in Beijing, Tuesday, April 16, 2024
Women wearing masks pass by construction cranes near the central business district in Beijing, Tuesday, April 16, 2024Ng Han Guan/Copyright 2024 The AP. All rights reserved

Ezek a számok szöges ellentétben állnak az EU botladozó évkezdésével.

A Bizottság februárban közzétett téli időközi előrejelzése a 2024-es gazdasági növekedést az EU-ban 0,9%-ra, az euróövezetben pedig 0,8%-ra csökkentette.

Eközben Németország gazdasága a 2024. áprilisi Weil European Distress Index szerint az egyik legrosszabbul teljesítő gazdaság Európában.

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

Két hét múlva érkezik a kínai elnök – Párizs és Belgrád mellett Budapestre utazik Hszi Csin-ping

Most Kína a panaszos fél: hatalmas nyugati hacker-veszélyre figyelmeztet a biztonsági szolgálat

Kína nem aprózza el – ha egyszer űrverseny, akkor az egész Föld-Hold térséget ellenőrizné