EventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

A szlovák közmédia átalakítása ellen tüntettek Pozsonyban

A tüntetést az ellenzéki Progresszív Szlovákia szervezte
A tüntetést az ellenzéki Progresszív Szlovákia szervezte Szerzői jogok Jaroslav Novak/Tlacova agentura SR
Szerzői jogok Jaroslav Novak/Tlacova agentura SR
Írta: Andrea Hajagos és AP
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button
Másolja a cikk videójának embed-kódjátCopy to clipboardCopied

Az ellenzék szerint Robert Fico kormánya saját befolyása alá akarja vonni az RTVS-t. A miniszterelnök a döntést azzal indokolja, hogy a közmédia veszteséges, és "konfliktusban áll a kormánnyal, így nem lehet objektív".

HIRDETÉS

Több ezren tüntettek csütörtökön Pozsonyban a közszolgálati rádió és televízió átalakítása ellen. A szlovák kormány által elfogadott törvényjavaslat kritikusok szerint a Fico-kabinet befolyása alá vonná az eddigi RTVS-t.

A tüntetést szervező ellenzéki Progresszív Szlovákia nevű párt vezetője szerint azt akarják megmutatni a demonstrálók, hogy nem hagyják elvenni a szabadságukat. "Nem hagyjuk, hogy kikényszerítsenek minket szeretett Szlovákiánkból, és nem engedjük, hogy Fico Szlovákiát rángassa Európán kívülre, valahova Oroszországba, ezt egyszerűen nem fogjuk megengedni nekik,"fogalmazott Michal Šimečka.

A változtatások értelmében az RTVS jelenlegi formájában megszűnik, és egy új szervezetként jön létre újra. Az ellenzék szerint a kormány által elfogadott javaslat szándéka az, hogy véget vessen a sajtószabadságnak, és saját befolyása alá vonja a közmédiát. A kormányfő szerint azonban a közszolgálati média veszteségesen működik, és ellenséges a kormánnyal, ezzel indokolta az átalakítást Robert Fico.

Több szakértő is úgy látja, hogy a jogszabály célja a közintézmény ellenőrzése, és a vezetőség leváltása. Civil szervezetek az Európai Parlamenthez és a Bizottsághoz fordultak az új törvény miatt.

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

A szlovák ellenzék szerint a kormány bekebelezné a közmédiát

Egységes szlovák külpolitika lesz, de Pellegrini ellensúlyozhatja Fico oroszbarát irányvonalát

Szlovákia: egy újabb ország, amely “jogállamiságával“ okoz fejfájást az EU-nak