EventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

Alapításának 125. évfordulóját ünnepelte a Fradi

Kubatov Gábor Fidesz-pártigazgató, a Ferencvárosi Torna Club elnöke az évfordulós ünnepségen
Kubatov Gábor Fidesz-pártigazgató, a Ferencvárosi Torna Club elnöke az évfordulós ünnepségen Szerzői jogok képkocka Euronews videóból
Szerzői jogok képkocka Euronews videóból
Írta: Euronews
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button

Magyarország egyik legismertebb sportklubja jelenlegi és korábbi sportolói, szurkolói és szimpatizánsai körében emlékezett meg az elért eredményekről.

HIRDETÉS

– 125 évvel ezelőtt 30 ember álma vált valóra. Ez az akkori álom ma milliók boldogsága. Ez az akkori kis klub mára hazán elválaszthatatlan része lett – mondta az ünnepségen a Ferencvárosi Torna Club elnöke, Kubatov Gábor Fidesz-pártigazgató.

"Az 1800-as évekig a sport úri passzió volt, a nemesek vívtak, lovagoltak, agarásztak, a köznépnek eszébe sem jutott ilyesmi" – idézte fel a régmúltat a Springer Ferenc síremlékénél, a Fiumei úti sírkert 41-es parcellájában rendezett eseményen Kubatov Gábor. Hozzátette, hogy idővel a Ferencvárosba, a Tűzoltó utcai grundokra is megérkezett a foci. Kiemelte: 1899. május 3-án megalapították a kerület sportegyesületét, az FTC-t, melynek élére egy makulátlan embert kerestek, és felkérték Springer Ferencet, mert "a közösség csak benne bízott".

"A Fradi nemcsak egy sportklub, sokkal több annál. Fradistának lenni egy életérzés, ezt tanultam meg édesapámtól kisgyerekként" - emlékezett vissza Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézete elnöke. Hangsúlyozta, hogy ezt az életérzést köszönhetik az emberek Springer Ferencnek, akinek síremlékét - amely 2004 óta védett sír - az évfordulóra felújította a Nemzeti Örökség Intézete. Móczár Gábor szerint olyan példákra van szükség, mint Springer Ferenc, aki fiatalon, 36 évesen lett az FTC első elnöke, és haláláig betöltötte ezt a tisztet.

Móczár Gábor szólt a szintén a Fiumei Úti Sírkertben nyugvó fradista sportolókról, kiemelte Manno Miltiádes grafikust, festőt és szobrászt, aki a csapat turulmadaras címerét tervezte, valamint Tóth Potya István válogatott labdarúgót, nagyhatású edzőlegendát, és bejelentette, hogy május 15-én mutatják be a róla szóló animációs kisfilmet.

Az FTC-nek a focicsapata a legismertebb, de sportolói számtalan szakágban értek el sikereket a kézilabdától a birkózásig. A futballcsapatot az elmúlt időszakban hírbe hozták az orosz állam kiterjesztett karjaként működő Gazprommal, amellyel állítólag szponzorszerződésről tárgyal.

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

Péntek reggelre szétverték a ferencvárosi BLM-szobrot

Felállítása után körbedeszkázták a ferencvárosi BLM-szobrot

Business Class: Amerika választott, a Ferencváros bravúrja és Németh Lajos, "a szenior influenszer"