EventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

RSF: Magyarországon "problémás" a sajtószabadság

Tüntetés a magyar médiatörvény ellen 2011-ben
Tüntetés a magyar médiatörvény ellen 2011-ben Szerzői jogok Bela Szandelszky/AP2011
Szerzői jogok Bela Szandelszky/AP2011
Írta: Andrea Hajagos és AP/Pressgazette/RSF
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button
Másolja a cikk videójának embed-kódjátCopy to clipboardCopied

A Riporterek Határok Nélkül felmérése szerint - amely a sajtószabadság világnapjára készült - Magyarországot több afrikai ország is megelőzi sajtószabadság terén. Közben az ENSZ arra hívta fel a figyelmet a világnap alkalmából, hogy egyre több környezetvédelemmel foglalkozó újságírót ér támadás.

HIRDETÉS

Világszerte nőtt az újságírásra nehezedő politikai nyomás, az összes ország politikai mutatójának átlagos pontszáma 7,6 ponttal csökkent, a sajtószabadság csak az országok egynegyedében megfelelő vagy jól működő - áll a Riporterek Határok Nélkül legfrissebb felmérésében.

Magyarország a "problémásnak" nevezett kategóriában az európai rangsor végén szerepel, rosszabb pontszámmal, mint például Románia vagy Bulgária, de több afrikai ország is megelőzi, például Mauritánia, Gabon és Elefántcsontpart.

A felmérésben egyébként csak nyolc ország került a "jó" kategóriába, vagyis ahol a sajtószabadság jó helyzetben van, és ezek az országok mind Európában vannak: Norvégia, Dánia, Svédország, Hollandia, Finnország, Észtország, Portugália és Írország.

A sajtószabadság fókuszában idén a környezetvédelem

Május 3-át 1993-ban nyilvánította az ENSZ Közgyűlése a sajtószabadság világnapjává, a windhoeki nyilatkozat emlékére. Ez a nyilatkozat egy afrikai újságírók által aláírt, sajtószabadságra vonatkozó alapelveket tartalmazó dokumentum.

Ezek között az elvek között szerepel a sajtó jelentőségének elismerése a demokráciában és a gazdasági fejlődésben, a média sokszínűségének fontossága, illetve az erőszak, a monopóliumok, a politikai és pénzügyi befolyások hatása elleni harc a médiában.

"Sajtószabadság nélkül nem leszünk szabadok. A sajtószabadság nem lehetőség, hanem szükséglet." Antonio Guterres, ENSZ-főtitkár

Az idei évet az ENSZ a környezetvédelmi válságról szóló tudósításoknak szentelte. Az ENSZ főtitkára felhívta a figyelmet, hogy a környezetvédelemmel foglalkozó újságíróknak 70 százaléka tapasztalt már fenyegetést vagy bántalmazást az elmúlt 15 évben.

"A médiaszabadság ostrom alatt áll. A környezetvédelmi újságírás pedig egyre veszélyesebb szakma. Az illegális bányászatról, fakitermelésről, orvvadászatról és más környezetvédelmi kérdésekről tudósító újságírók tucatjait ölték meg az elmúlt évtizedekben. Az esetek túlnyomó többségében senkit sem vontak felelősségre," mondta Antonio Guterres.

Palesztin tudósítóknak járó elismerés

A gázai háborúról tudósító palesztin újságírók kapták idén az UNESCO/Guillermo Cano sajtószabadságért járó világdíjat. Az újságíróknak - akik végignézték hazájuk nagy részének pusztulását - járó legmagasabb kitüntetést egy nemzetközi médiaszakemberekből álló zsűri ajánlására ítélték oda.

"A közelmúlt konfliktusai során még soha nem kellett a szakmának ilyen súlyos árat fizetnie nagyon rövid idő alatt," mondta Tawfik Jelassi, az UNESCO kommunikációért és tájékoztatásért felelős főigazgató-helyettese.

Nasszer Abu Baker, a Palesztin Újságírók Szindikátusának (PJS) elnöke és az Újságírók Nemzetközi Szövetségének (IFJ) alelnöke vette át az UNESCO-díjat Chilében, gázai kollégái nevében.

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

Előrelépett Magyarország, de így is 72. a sajtószabadság-listán

Saját életkorával viccelődött, de a sajtószabadság fontosságát méltatta Joe Biden

Magyarországon a harmadik legrosszabb a sajtószabadság helyzete az uniós tagállamok közül