EventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

Harctéri elektronikai eszközöket adott el Moszkvának egy frissen szankcionált szlovák cég

Orosz katonák az ukrán fronton
Orosz katonák az ukrán fronton Szerzői jogok Fotó: AP
Szerzői jogok Fotó: AP
Írta: FT
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button

2023-ban 350 alkalommal szállítottak csomagot Oroszországba. Mindeközben Szlovákiában bújik meg egy oroszbarát ukrán, a szlovák parlament alelnöke pedig az orosz tévében harsogja a Kreml háborús propagandáját.

HIRDETÉS

Szerdán az Egyesült Államok ismételten kiterjesztette Oroszország-ellenes szankcióit. A magán- és jogi személyekkel teli új listán szerepel a Carovilli Trading SRO nevű szlovák cég, mely az USA szerint számítógépes alkatrészeket és szoftvereket értékesít orosz cégeknek. Washington szerint a Carovilli Trading 2023-ban több mint 350 alkalommal szállított áramköröket és mikroprocesszorokat Oroszországba. 

Az új szankciók a szlovák cég mellett húsz kínai és hongkongi, valamint hatvan oroszországi, azerbajdzsáni, belga, török és Egyesült Arab Emírségekbeli székhellyel rendelkező vállalatra is vonatkoznak. Az Egyesült Államok azzal vádolja a cégeket, hogy általuk Moszkva olyan felszereléshez és technológiához jutott hozzá, melyet az ukrán harctéren tud használni. 

Állami védelem az oroszbarát ukránoknak

Csütörtökön az Euronews is megírta a Denik N cseh lapra hivatkozva, hogy Rober Fico Szlovákiája ideiglenes védelmet adott annak az ukrán-izraeli állampolgárságú Artem Marcsevszkijnek, aki üzemeltette az elhíresült, orosz propagandát terjesztő Voice of Europe honlapot. 

Marcsevszkij márciusban került cseh szankciós listára, miután a cseh hírszerzés szerint Viktor Medvedcsuk oroszbarát ukrán politikus utasítására ő irányította a Csehországban bejegyzett honlapot, amelyet ukránellenes propaganda és dezinformáció terjesztésére használt.

A szlovák belügyminisztérium közölte, hogy a hírszerző szolgálatokkal együtt foglalkoznak az üggyel, de ennél többet nem mondtak. 

Robert Fico miniszterelnök kormánya az elődjénél szorosabb viszonyt ápol Moszkvával, Fico a beiktatása után szinte azonnal leállította az Ukrajnának nyújtott állami katonai támogatást.

Miután Oroszország 2022 februárjában megtámadta Ukrajnát, Marcsevszkij ideiglenes védelmet kapott a Cseh Köztársaságban az Európai Uniónak a harcok elől menekülők megsegítésére tett erőfeszítései keretében. Prága arra számított, hogy ezt a státuszát 60 nappal a szankciós listára való felkerülése után elveszíti, és ezzel megfosztják az uniós tartózkodási engedélyétől.

A parlament alelnöke az orosz tévében

Az Euractiv emlékeztet: hét elején a fő ellenzéki párt, a Progresszív Szlovákia (PS) közölte, hogy Ľuboš Blaha, a szlovák parlament alelnöke interjút adott az RT orosz állami televíziónak, szavai pedig egyértelműen a Kreml propagandáját visszhangozták.

Az EU-szkeptikus és oroszbarát nézeteiről ismert Blaha jelenleg Robert Fico miniszterelnök Smer pártjának jelöltje az európai parlamenti választásokon.

„Az ukrajnai háború oka, hogy a NATO határai elérték Oroszországot" - közölte Blaha az RT műsorában, kijelentése pedig azonos azzal, amit Oroszország vezetői, köztük Vlagyimir Putyin orosz elnök is évek óta harsog.

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

Ukrajnának légvédelem, Iránnak szankciók - erről határoztak az uniós vezetők Brüsszelben

30 orosz személyt és entitást szankcionál az EU Navalnij halála miatt

"Félnek megbüntetni Putyint" - az orosz ellenzék szerint a nyugati szankciók hatástalanok