NewsletterHírlevélEventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

Csecsenföldön betiltották a technót

Ramzan Kadirov, Csecsenföld vezetője egy csecsen folklór ünnepségen
Ramzan Kadirov, Csecsenföld vezetője egy csecsen folklór ünnepségen Szerzői jogok Fotó: AP
Szerzői jogok Fotó: AP
Írta: David Mouriquand
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button
A cikk eredetileg ezen a nyelven jelent meg: angol

Csecsenföld vezetése június 1-től betiltott minden 80-116 BPM-es tempón kívül eső zenét, mellyel számtalan dalt és zenei műfajt, például a pop-, dance- és elektrozenét dobták a kukába.

HIRDETÉS

A megállapított ritmus lassú a modern popzenéhez és a grindcore-hoz, a dubstep és a techno műfajaihoz képest is. A legtöbb popszám 100 és 130 BPM között mozog, általában ebben a tartományban lesz egy dal fülbemászó és táncolható. Egy Daft Punk-szám például általában 120-127 BPM körüli ritmikával dolgozik, így azt tilos lesz lejátszani egy grozniji diszkóban. 

A Moscow Times szerint Ramzan Kadirov csecsen vezető utasította Musa Dadajev kulturális minisztert, hogy a csecsen zenét "a csecsen mentalitáshoz igazítsa", Dadajev pedig közölte, hogy más népektől zenei kultúrát kölcsönözni egyszerűen megengedhetetlen. Dadajev egy közleményben tisztázta, hogy egyeztetett Kadirovval, és úgy döntöttek, hogy a zenei, énekes és koreográfiai műveknek a már említett tempótartományban kell mozognia. 

A TASZSZ orosz állami hírügynökség Dadajevre hivatkozva azt írja, hogy ez a ritmus igazodik a csecsen dalokhoz, melyekkel a csecsen nép kulturális örökségét megismertethetik a gyermekeikkel. A TASZSZ szerint a csecsen művészek június 1-ig kaptak időt arra, hogy átdolgozzák az említett kritériumoknak nem megfelelő dalaikat, és amennyiben ezt nem teszik meg, azokat nem adhatják elő nyilvánosan. 

Ramzan Kadirov csecsen elnök
Ramzan Kadirov csecsen elnökFotó: AP

Csecsenföld Oroszország közeli szövetségese, támogatja az ország ukrajnai invázióját, és Moszkvához képest is keményebben, erőszakosabban lép fel az LMBTQ+ közösség ellen. 2017-ben az ENSZ emberi jogi szakértői felszólították a hatóságokat, hogy vizsgálják ki azokat a híreket, melyek szerint meleg férfiakat a szexuális beállítottságuk miatt őrizetbe vettek, majd megkínoztak és meggyilkoltak.

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

Emberek milliárdjai imádják a TikTokot, de miért akarják akkor betiltani?

A csecsen elnök 16 éves fiát nevezte ki testőrsége élére

Anna Margit első átfogó életműlkiállítása a Magyar Nemzeti Galériában