NewsletterHírlevélEventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

Podcast: Mini Dubaj, felhőkarcolótervek és Budapest panorámája

Kovács Dániel és Ács Gábor
Kovács Dániel és Ács Gábor Szerzői jogok Euronews
Szerzői jogok Euronews
Írta: Gábor Ács
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button

Átszakad-e a felhőkarcolóépítés gátja? A Budapest ajtaján kopogtató elképzelésektől Walter Rózsi villájáig jutunk az Építészeti Múzeum szakértőjével, Kovács Dániellel.

HIRDETÉS

A Mini-Dubajról nem tudjuk, hogy milyenre tervezik, de attól sokan tartanak, hogy megtöri majd a város sziluettjét. A budai oldalról, például a Várhegyről visszanézve már most pontosan el tudjuk képzelni. A Városligetnél felemelkedő piros-fehér léghajó nagyjából kijelöli, hogy a turisták fotóin hol jelennek meg majd a magasházak, ha megépülnek. A Várból nézve pont a Parlament kupolája mellé kerülnének, a Gellérthegyről letekintve inkább a Bazilika felé jelennének meg. 

Podcastunk a Spotify oldalán vagy itt hallgatható meg:

Mindig is tervezték, hogy felhőkarcolónegyedek létesüljenek Budapesten, de a gát eddig nem szakadt át. Milyen elképzelések és meg nem valósult tervek születtek eddig, és milyen lehetőséget tartogat a jövő, ha nem a városvédők győznek? Minderről a Magyar Építészeti Múzeum építészettörténészét, Kovács Dánielt kérdezem. A muzeológus szerint nem csak az fontos, hogy milyen magasak az épületek, hanem az is: milyen minőségben valósulnak meg.

Ilyen lett a belgrádi Mini Dubaj:

Belgrade Waterfront, June 9, 2022.
Belgrade Waterfront, June 9, 2022.AP Photo/Darko Vojinovic

Érdemes beszélgetésünk hallgatása közben megkeresni a neten egy-két fotót, hogy milyen lett a Száva-parti álomként emlegetett, a már megépült belgrádi Mini-Dubaj, ki-ki eldöntheti, hogy tetszik-e a Belgrade Waterfront látványa. 

Új kiállítással készül az Építészeti Múzeum

A nagy sikerű Sosemvolt Budapest című tárlat után új kiállítással is készül az Építészeti Múzeum, így májustól ismét látogatható lesz Walter Rózsi villája. Ezekről és a születőben lévő új múzeumi épületekről is beszélgetnünk Kovács Dániellel az Euronews podcastsorozatának ebben az epizódjában

Műsorainkat utólag is meghallgathatják:

Podcastjainkat meghallgathatják a Spotify-on az Euronews magyarul nevű blokkba rendezve. Tévéadásunk mellett videóinkat és cikkeinket megtalálják applikációnkon vagy 12 nyelvű internetoldalunon: az euronews.com-on.

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

Kivételes és átmeneti lehetőséget kínál Bosch kedvelőinek a Szépművészeti Múzeum

Tüntetés a Magyar Rádió történelmi stúdióiért és épületeiért

A „Pablo Escobar” nem lehet uniós védjegy