NewsletterHírlevélEventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

Eltűnnek a gleccserek Ausztriából

Zsugorodó gleccser Ausztriában
Zsugorodó gleccser Ausztriában Szerzői jogok AP Photo
Szerzői jogok AP Photo
Írta: Horváth Ferenc
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button
Másolja a cikk videójának embed-kódjátCopy to clipboardCopied

Az idő lejárt, már semmit sem lehet tenni ellene – állítják osztrák szakemberek.

HIRDETÉS

Fél évszázadon belül eltűnnek a gleccserek Ausztria hegyvidékéről. Az Osztrák Alpesi Klub mérései 93 gleccser gyors zsugorodását mutatják az elmúlt 3 évben.

A legnagyobb mértékben, 203 métert a Pasterze-gleccser húzódott vissza, a tiroli Rettenbachferner-gleccser pedig 127 métert „fogyott”.

"Néhány évtizeden belül eltűnnek az osztrák gleccserek. Árnyékos helyeken - talán a Glockner-gleccsernél az északkeleti oldalon, az Oetztal-völgyben maradhatnak foltok. De 'de facto” 40-45 év múlva egész Ausztria nagyjából jégmentes lesz" – közölte Andreas Kellerer-Pirklbauer, a salzburgi gleccserfelmérő szolgálat vezetője.

Kollégája, Gerhard Lieb szerint "az osztrák gleccserek már menthetetlenek, mert a rendszerek túl lomhák. Ez azt jelenti, hogy az osztrák gleccserek eltűnése a következő évtizedekben megállíthatatlan. Ennek elkerüléséhez már most hótartalékoknak kellene kezdődni kialakulni a magasabban fekvő részeken, hogy a gleccserek stabilizálódjanak, esetleg növekedjenek. Ezeknek a rendszereknek évtizedekre van szükségük. De az idő lejárt, már semmit sem lehet tenni."

A gleccserek olyan jégtömegek, amelyek a hó és a jég évszázadok-ezredek során történt tömörülésével alakultak-alakulnak ki, és lassan mozognak az alacsonyabb térszínek felé. Olvadásuk az ember okozta éghajlatváltozás egyik legplasztikusabb jele, mivel a gleccserek világszerte gyorsan zsugorodnak.

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

Lázban tartja Ausztriát a kémbotrány

Az olasz Alpok legnagyobb gleccserét sem kíméli a globális felmelegedés

Már megállíthatatlan a gleccserek olvadása