NewsletterHírlevélEventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

Március sorban a tizedik hónap, hogy megdőlt a globális hőmérsékleti rekord

Egy szemétszedő oltja szomját egy teherautón állva egy forró napon Hyderabadban, Indiában, 2024. március 12-én.
Egy szemétszedő oltja szomját egy teherautón állva egy forró napon Hyderabadban, Indiában, 2024. március 12-én. Szerzői jogok AP Photo/Mahesh Kumar A.
Szerzői jogok AP Photo/Mahesh Kumar A.
Írta: Lottie LimbEuronews
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button
Másolja a cikk videójának embed-kódjátCopy to clipboardCopied
A cikk eredetileg ezen a nyelven jelent meg: angol

Folytatódik a levegő és az óceánok hőrekordjainak "felborulása", miközben az éghajlatkutatók az üvegházhatású gázok kibocsátásának gyors csökkentésére szólítanak fel.

HIRDETÉS

A múlt hónap volt a legmelegebb március a feljegyzések szerint, és ez volt a tizedik rekordhónap a sorban - áll az éghajlatváltozást kutató európai ügynökség, a Copernicus legfrissebb jelentésében.

Az EU kutatószolgálata szerint a globális levegő átlaghőmérséklete márciusban 0,73 °C-kal haladta meg az 1991-2020-as átlagot, és 0,10 °C-kal a 2016 márciusában mért korábbi csúcsot.

Ez már a tizedik egymást követő hónap, amikor a hőmérséklet melegebb volt, mint amit az év adott időszakában valaha is regisztrálták. 

"2024 márciusával folytatódik az éghajlati rekordok megdöntésének sorozata mind a levegő, mind az óceánok felszíni hőmérséklete tekintetében" - mondta Samantha Burgess, a Copernicus Éghajlati Szolgálat (C3S) igazgatóhelyettese.

Monthly global surface air temperature anomalies (°C) relative to 1850–1900 from January 1940 to March 2024, plotted as time series for each year.
Monthly global surface air temperature anomalies (°C) relative to 1850–1900 from January 1940 to March 2024, plotted as time series for each year.C3S/ECMWF

"A globális átlaghőmérséklet a valaha mért legmagasabb, az elmúlt 12 hónapban 1,58°C-kal haladta meg az iparosodás előtti szintet.

"A további felmelegedés megállításához az üvegházhatású gázok kibocsátásának gyors csökkentésére van szükség".

Mi az óceánok hőmérsékleti rekordja?

A világ óceánjai tükrözik a levegőben kialakult példátlan helyzetet.

A tengeri levegő hőmérséklete a múlt hónapban szokatlanul magas szinten maradt, annak ellenére, hogy az El Niño hatás gyengült a Csendes-óceán keleti egyenlítői részén.

Amint azt Carlo Buontempo, a C3S igazgatója korábban elmondta, a júniusban kezdődött El Niño-jelenség nem magyarázza meg teljesen azt a szokatlanul meleg tartományt, amelybe a Föld az elmúlt 10 hónapban került.

"Míg az El Niño hozzáad és kivon - a fázistól függően - a globális átlaghőmérsékletből, addig van valami, ami folyamatosan hozzáad" - mondta. "Ezek pedig az üvegházhatású gázok."

Daily sea surface temperature (°C) averaged over the extra-polar global ocean (60°S–60°N) for 2016 (yellow), 2023 (red), and 2024 (black line).
Daily sea surface temperature (°C) averaged over the extra-polar global ocean (60°S–60°N) for 2016 (yellow), 2023 (red), and 2024 (black line).Copernicus Climate Change Service/ECMWF

A globális tengerfelszíni hőmérséklet átlagosan 21,07 °C volt márciusban: ez a legmagasabb havi érték a feljegyzések szerint. Ez az óceánokra vonatkozó érték,  - amely nem tartalmazza a Föld sarkvidékeit. 

A jeges sarki óceánokban is rekordok dőlnek meg. Az antarktiszi tengeri jég "kiterjedése" márciusban 20 százalékkal volt az átlagos alatt. 

Ez a C3S szerint a műholdas adatok nyilvántartásában a hatodik legalacsonyabb márciusi kiterjedés, ami folytatja a 2017 óta megfigyelt negatív anomáliák sorozatát.

Rekordhónap volt a március Európa számára?

Európa számára a múlt hónap volt a második legmelegebb március a feljegyzések szerint - mindössze 0,02°C-kal volt hűvösebb, mint 2014 márciusa.

A kontinens átlaghőmérséklete márciusban 2,12°C-kal haladta meg az 1991-2020-as átlagot, a legnagyobb kilengés a középső és keleti régiókban volt felfelé.

Vízügyileg az átlagosnál csapadékosabb volt Nyugat-Európa nagy részén, mivel a viharok heves esőzéseket hoztak Dél-Franciaország és az Ibériai-félsziget felett. A skandináv régiók szintén csapadékosabbak voltak az átlagosnál.

Európa többi része viszont az átlagosnál szárazabb volt, különösen kevés csapadék hullott Norvégia északnyugati részén.

A kritikus 1,5 Celsius-fokos küszöbérték átlépése közeledik

A C3S a műholdak, hajók, repülőgépek és időjárási állomások több milliárd mérését használja fel a világ minden tájáról, hogy számítógépes elemzéseket és megállapításokat készítsen, amelyeket az Európai Bizottság megbízásából tesz közzé.

HIRDETÉS

A Copernicus korábban arról számolt be, hogy 2024 januárjában a globális felmelegedés először haladja meg az 1,5C-ot egy egész éven át.

A 2024 januárjában 1,52 Cesius-fokot elérő 12 havi átlag az elmúlt 12 hónapban 1,58C volt, az 1850-1900-as iparosodás előtti átlaghoz képest.

A kritikus küszöbérték átmeneti átlépésének véglegessé válását megakadályozó szűk időablakban Dr. Burgess egyszerű üzenetét érdemes megismételni: "A további felmelegedés megállításához az üvegházhatású gázok kibocsátásának gyors csökkentésére van szükség".

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

Veszélyezteti a gyömölcstermést a tavaszi hideg több európai országban

Olajban gazdag, elnyomó rezsim rendezheti jövőre a COP29 klímacsúcsot

Mégsem annyira érdekesek a klímacélok, Biden engedélyezte a vitatott alaszkai kőolaj-kitermelést