EventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

Az Európai Néppárt körüludvarolja Giorgia Melonit, de nem tudni, komolyak-e a szándékai

Giergia Meloni olasz kormányfő és Manfred Weber Rómában
Giergia Meloni olasz kormányfő és Manfred Weber Rómában Szerzői jogok Az olasz kormány felvétele
Szerzői jogok Az olasz kormány felvétele
Írta: Zsíros Sándor
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button

Az olasz kormányfő és a Néppárt vezetőjének római találkozóján felmelegítették a szövetségalakítási terveket, de a Néppárt részéről rögtön le is hűtötték a kedélyeket.

HIRDETÉS

Másodjára találkozott Giorgia Meloni olasz kormányfővel annak megválasztása óta Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke csütörtökön Rómában, XVI. Benedek pápa temetése után. Egy olasz kormánypárti képviselő szerint az Európai Néppárt és az Európai Konzervatívok és Reformerek egy olyan alkura készülnek a 2024-es EP választások előtt, amelyből kizárnák a korrupciós botrányban érintett Európai Szocialistákat. Ez átalakíthatja az unió politikai térképét, de a néppárti forrásaink szerint még nincs semmilyen megállapodás a két erő között. 

Mosolygós fotót tett közzé az olasz kormány csütörtök este Giorgia Meloni miniszterelnökről és Manfred Weberről, az Európai Néppárt vezetőjétől. Weber XVI. Benedek pápa temetésére érkezett Olaszországba, a ceremónia után a Chigi Palotában találkozott a miniszterelnökkel. Az olasz kormány közleményéből a tárgyalás témái nem derültek ki, de az ADNKronos nevű olasz lap forrása szerint viszont arról beszéltek, hogyan újíthatná meg az Európai Parlamentet az Európai Néppárt és az Európai Konzervatívok és Reformerek szövetsége.  Ez utóbbi frakció meghatározó ereje Meloni pártja, az Olaszország Fivérei. Weber és Meloni tavaly novemberben már találkoztak egyszer, a sajtó azóta többször írt a szövetségkeresési terveikről. 

Nicola Procaccini, az Olaszország Fivérei párt EP-képviselője az ADNKronosnak úgy fogalmazott, a céljuk az, hogy egy olyan egyezséget érjenek el egy szövetségről az Európai Néppárttal a 2024-es európai parlamenti választásokig, amely kizárná az Európai Szocialistákat. 

"A 2024-es szavazás az egyik utolsó esély lesz az Európai Parlament számára egy olyan EU létrehozása felé, amiben mi bízunk: egy olyan modellre van szükség, amelyben nem alázzák meg a nemzeteket, hanem figyelembe veszik őket" - mondta az olasz EP-képviselő, Nicola Procaccini. 

Egy választási, vagy választás utáni együttműködés tulajdonképpen mindkét félnek érdeke lehet: az Európai Néppárt jelenleg a parlament vezető frakciója, de a tagpártjai sorra bukják a választásokat, ezért sokan szeretnék, ha nyitnának a radikálisabb jobboldal felé. Az EKR 62 EP-képviselőjével a negyedik legnagyobb párt Brüsszelben. Az ő tagjaik a Néppárttal való együttműködéssel arra kapnának lehetőséget, hogy részt vegyenek az Európa sorsát meghatározó döntésekben. Az EKR képviselői tavaly egyébként már támogatták a néppárti jelöltet, Roberta Metsolát a parlament elnöki tisztségéért folyó harcban. 

A Néppártban bizalmatlanok Melonival szemben

Stábunk megkereste az Európai Néppártot az ügyben, ahol az érdeklődésünkre egy a neve mellőzését kérő néppárti tisztviselő válaszolt. Kifejtette, hogy Weber és Meloni semmilyen konkrét megállapodást nem kötött a Náppártot és az Európai Konzervatívok és Reformerek frakcióját illetően. A tárgyalás azokról a témákról folyt, amelyekben a közös érdekek alapján elképzelhető az együttműködés, mint például a migráció ügyében. 

"A látogatás arról szólt, hogy tartsuk nyitva a kommunikációs csatornákat. Meloni nem naiv, nem fog elköteleződni. Vele együtt tud működni a Néppárt, de vannak mások, akikkel nem. Jelenleg Meloni egy olyan nő, aki mindent megtett a megválasztása érdekében. De a jövőben könnyen megváltozhat" - mondta néppárti forrásunk. 

A Néppárt és az euroszkeptikusok közeledésének sok akadálya van

Az Európai Konzervatívok és Reformerek, valamint az Európai Néppárt közeledésének legnagyobb akadálya jelenleg a lengyel belpolitika. Mindkét EP-frakciónak van ugyanis nagyon erős lengyel tagpártja, amelyek otthon egymás ellenfelei. Jelenleg a Néppárt egyik jelentős erejét adja a lengyel Polgári Platform, amelyet Donald Tusk vezet. Ő októberben, az Euronews riporterének nyilatkozva egyértelművé tette azt, hogy nem tetszik neki az új jobboldali olasz kormány politikája, és reményét fejezte ki, hogy az egész EPP így vélekedik majd erről a kérdésről. 

Az új olasz kormány nem az én politikai nézeteimet képviseli és remélem, hogy a Néppártban is így gondolják ezt - mondta Tusk. Az Európai Konzervatívok és Reformereknél pedig a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság kifejezetten befolyásos.  

A Fidesznek nem jönne jól Meloni közeledése a Néppárthoz

Egyébként ez utóbbi párt számít a Fidesz egyik legszorosabb európai szövetségesének is. Korábban Orbán Viktor is a Jog és Igazságossággal, az Olaszország Fivéreivel, a spanyol Vox párttal és más radikális erőkkel próbált egy új európai jobboldali szervezetet létrehozni, sikertelenül. A decemberi kormányfői sajtótájékoztatón az Euronews érdeklődött is Orbán Viktortól arról, hogy hogy állnak ezek a tervel. A miniszterelnök szerint erre az ügyre az idei lengyel választást követően lehet visszatérni. 

Ennek a feltételezett jövőbeli magyar-lengyel európai parlamenti együttműködésnek nem kedvezne az, ha az EKR frakció szövetségre lépne a Néppárttal. Ehhez a frakcióhoz a jelenlegi ellentétek miatt a fideszesek valószínűleg nem csatlakoznának. Vagyis ha a Néppárt és az Európai Konzervatívok románca az év közben komolyra fordul, a Fidesz számára azt jelentené, hogy a lengyel szövetségesük egy az európai politikában meghatározó erejű alakulatot választana helyettük. Míg a magyar kormánypártnak be kellene érnie néhány olyan erővel való együttműködéssel, amelyek az uniós politika perifériáján vannak.

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

Ukrajnát és az uniós szankciókat is támogatta Meloni Brüsszelben

Giorgia Meloni programja bizalmat kapott az olasz alsóházban

A Rómeó és Júliával példálózott Ferenc pápa Veronában