NewsletterHírlevélEventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

Uniós politika. Európai pártok és környezetvédelem: támogatóktól az őskövületekig

A polgárokat arra buzdítják, hogy szavazzanak az uniós választásokon, amelyeken a környezetvédelmi témák háttérbe szorulhatnak az EU napirendjén.
A polgárokat arra buzdítják, hogy szavazzanak az uniós választásokon, amelyeken a környezetvédelmi témák háttérbe szorulhatnak az EU napirendjén. Szerzői jogok Jean-Francois Badias/Copyright 2024 The AP. All rights reserved.
Szerzői jogok Jean-Francois Badias/Copyright 2024 The AP. All rights reserved.
Írta: Robert Hodgson
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button
Másolja a cikk videójának embed-kódjátCopy to clipboardCopied
A cikk eredetileg ezen a nyelven jelent meg: angol

Az európai választások közeledtével egy felmérésből kiderült, hogy a Von der Leyen-bizottság zászlóshajónak számító Green Deal-programja még az uniós politika középmezőnyét is megosztotta.

HIRDETÉS

Az európai parlamenti képviselők szavazási szokásai az elmúlt öt évben megerősítették az éghajlat- és természetvédelemmel kapcsolatos egyértelmű pártpolitikai megosztottságot, amely a zöldek és a szélsőjobboldaliak álláspontja közötti kiszámítható szakadék mellett a politikai középen áthaladó egyértelmű törésvonalat is feltárta.

Az öt legnagyobb brüsszeli székhelyű környezetvédelmi civil szervezet 30 kulcsfontosságú környezetvédelmi jogszabályt elemzett, és nullától 100-ig terjedő pontszámokat adott aszerint, hogy a törvényhozók támogatták vagy elutasították-e a csoportok által szorgalmazott ambiciózusabb intézkedéseket és célokat, az utóbbiakat pedig "őskoriaknak" minősítették. A Zöldek/EFA csoport 92 ponttal végzett az élen, míg a szélsőjobboldali nacionalista ID, amely rendszeresen javasolja a zöld jogszabályok teljes elutasítását, mindössze hat pontot kapott.

A ma (április 15-én) közzétett felmérés azonban nagy eltérést mutatott a balközéphez sorolt Szocialisták és Demokraták között, akik 70 pontot kaptak, és a jobbközép Európai Néppárt (EPP) között, amely mindössze 25 pontot kapott, annak ellenére, hogy az Európai Bizottság elnökének, Ursula von der Leyennek ez a pártcsalád a politikai otthona, és Von der Leyen a zöld megállapodást az uniós végrehajtó testület politikai programjának középpontjába helyezte.

A liberális Renew 56 pontot kapott, ami a frakción belüli gyakori megosztottságot tükrözi, amikor a környezetvédelmi és éghajlat-politikai javaslatokról kellett szavazni. Az eredmények más képviselőcsoportokon belül is hasonló megosztottságot mutatnak, gyakran az őket alkotó képviselők nemzeti párthovatartozása alapján.

Az adatok egy másik egyértelmű szavazási mintát is mutatnak, amely akkor figyelhető meg, ha a környezetvédelmi politikát klímavédelmi, természetvédelmi és környezetszennyezés-megelőzési tevékenységekre bontjuk. Általánosságban elmondható, hogy ha egy politikai párt ellenzi a legambiciózusabb intézkedések meghozatalát az éghajlatváltozás kezelésére, akkor a másik két nagy területen is hasonló álláspontot fog képviselni.

A természetvédelemmel kapcsolatos jogszabályok, amelyekkel összefüggésben a közelmúltban az Európai Néppárt erőteljes visszalépést tanúsított az Európa-szerte tapasztalt gazdatüntetések közepette, a legnagyobb politikai megosztottságot mutatják: a Zöldek és a Baloldal 94, illetve 87, míg az Európai Néppárt és a konzervatív ECR képviselőcsoport 19, illetve 13 szavazatot kapott.

Az eredményeket bemutató brüsszeli rendezvényen Radan Kanev, a bolgár néppárti frakció törvényhozója úgy fogalmazott, hogy "zöldebb, mint az átlagos konzervatív", de még mindig valahol az "őskori gondolkodók" és a "halogatók" kategóriái között helyezkedik el, amelyeket a tanulmány szerzői a három sáv közül az alsó kategóriába soroltak, míg a 70 feletti pontszámot elérőket a környezet védelmezőinek tekintik.

"Mély meggyőződésem, hogy egyetlen politika sem fekete-fehér" - mondta. "Szükségünk van olyan emberekre, mint önök [a jelentés szerzői], akik a maximális ambíciót szorgalmazzák, de azt hiszem, szükség van olyan emberekre is, mint én, akik megpróbálnak közvetíteni... és elkerülni a politikai spektrum legnagyobb mértékű polarizálódását" - mondta, utalva arra, hogy szerinte lehetetlen stabil éghajlatvédelmi stratégiát kialakítani az Egyesült Államokban, ahol a közelgő választások a jelenlegi politika "teljes felborulásához" vezethetnek.

A bolgár törvényhozó különösen az uniós kibocsátáskereskedelmi rendszer közúti közlekedésre és épületekre való kiterjesztését bírálta, ahol 2027-től a fosszilis tüzelőanyagok fogyasztásán alapuló szén-dioxid-árat alkalmaznának - ezt a javaslatot a néppárti képviselőcsoport tagjainak túlnyomó többsége támogatta. "Véleményem szerint nagyon kevés ennél ostobább dolgot csináltak valaha politikai szinten" - mondta Kanev. "Biztos vagyok benne, hogy az Európa-ellenes közvélemény nagyon heves kirohanása lesz az eredmény" - mondta a hazájában várható hatásról.

Saskia Bricmont belga zöldpárti EP-képviselő óva intett attól, hogy a környezetvédelmi politikában visszatérjünk a "szokásos üzletmenethez", mivel az EU politikai napirendje a biztonsági és gazdasági kérdések felé tolódik. "Amit most látok, az egy teljes visszalépés" - mondta a közelgő európai választásokon induló ellenfeleiről. "Még azok a progresszívek is, akik velünk szavaztak az éghajlat-politikában, nem tekintik ezt prioritásnak" - mondta a belga törvényhozó.

Chiara Martinelli, a felmérés mögött álló egyik csoport, a Climate Action Network Europe igazgatója arra figyelmeztetett, hogy a közelgő európai választásokon a környezetvédelmi politika ismét háttérbe szorulhat. "Itt az ideje, hogy az európai polgárok ráébredjenek arra a reális lehetőségre, hogy az Európai Parlament tele van történelem előtti gondolkodókkal - hogy elmenjenek szavazni, és olyan pártokra szavazzanak, amelyek képesek olyan éghajlatvédőket biztosítani, akikre oly nagy szükségünk van az európai zöld alku javításához és megerősítéséhez" - mondta.

William Todts, a Transport & Environment kampányszövetség igazgatója felvetette, hogy sok uniós tagállam számára Brüsszel lehet az egyetlen forrása a környezetvédelmi törvényeknek. "Az EU a jó erő, amikor az éghajlatvédelmi fellépésről van szó" - mondta Todts a nem kormányzati szervezetek jelentését kísérő nyilatkozatában. "A tiszta autóktól a repülőgépek és hajók szén-dioxid-adójáig az EU megtette azt, amit a nemzeti kormányok nem tudtak vagy nem akartak megtenni."

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

Veszélyezteti a gyömölcstermést a tavaszi hideg több európai országban

Akár tíz év börtönnel is sújthatók majd a környezeti bűncselekmények elkövetői

Klímavédelem: a luxustermékekre kivetett magas adóval csökkenthető lenne a szén-dioxid-kibocsátás