EventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

Euronews-felmérés: kétszer annyi szavazója van a CDU/CSU-nak, mint az SPD-nek Németországban

Olaf Scholz német kancellár
Olaf Scholz német kancellár Szerzői jogok Markus Scholz/AP
Szerzői jogok Markus Scholz/AP
Írta: Magyar Ádám
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button
Másolja a cikk videójának embed-kódjátCopy to clipboardCopied

A kereszténydemokraták ráadásul növelni is tudták a táborukat az elmúlt hónapban, a szociáldemokraták viszont tovább gyengültek.

HIRDETÉS

Kifejezetten rossz helyzetből várhatják a német kormánypártok az európai választásokat az Euronews friss, exkluzív közvélemény-kutatása szerint. Az eredményekből az látszik, hogy az ellenzékben lévő, de az Európai Bizottság elnökét, Ursula von der Leyent adó kereszténydemokraták komoly előnyben vannak: a szavazatok 30,3 százalékát kapnák, ha most tartanák a választást.

A második helyen a szélsőjobboldali AfD áll 18,3 százalékkal, a kormány legerősebb tagja, a szociáldemokrata párt pedig csak 15,6 százalékra számíthat. Olaf Scholz kancellár pártjának támogatottsága tehát nagyjából a fele a nagy rivális CDU/CSU tandemének. 

Lejtmenetben a szociáldemokraták, de az AfD-nek is van miért aggódnia

A kereszténydemokraták ráadásul növelni is tudták a táborukat március óta, ahogy az AfD is. A szociáldemokraták viszont tovább gyengültek, a koalíció második legerősebb tagjához, a zöldekhez hasonlóan.

A kormányból egyedül a liberális FDP tudott erősödni, de Christian Lindner pénzügyminiszter pártja még így is csak a szavazatok 4 százalékára számíthat.

Aggodalomra az AfD-nek is van oka, a populista párt európai listavezetőjét ugyanis nyilvánosan azzal vádolták meg, hogy a kínai államnak kémkedett. Maximilian Krah egyelőre nem lépett vissza az indulástól, de könnyen lehet, hogy a szereplése eltántorítja a párt szavazóinak egy részét.

Németország az EU legnépesebb tagállama. A német EP-mandátumok aránya ezért nagyban befolyásolja majd azt, hogy melyik pártcsalád vagy koalíció tud többségbe kerülni az Európai Parlamentben, és melyik jelölhet tisztviselőket a legfontosabb uniós pozíciókra.

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

Kemény fellépést ígért a német kormány a kalifátust követelő iszlamistákkal szemben

Bíróság előtt a német szélsőjobboldali összeesküvők

A béke a fő üzenete a német szociáldemokraták EP-kampányának