EventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

Többen meghaltak egy orosz rakétacsapásban Odesszában

Kigyulladt az Odesszai Jogi Akadémia épülete egy orosz rakétatámadás után Odesszában, Ukrajnában, 2024. április 29.
Kigyulladt az Odesszai Jogi Akadémia épülete egy orosz rakétatámadás után Odesszában, Ukrajnában, 2024. április 29. Szerzői jogok Victor Sajenko/Copyright 2024 The AP. All rights reserved.
Szerzői jogok Victor Sajenko/Copyright 2024 The AP. All rights reserved.
Írta: Peter KristofEuronews és AP
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button
Másolja a cikk videójának embed-kódjátCopy to clipboardCopied
A cikk eredetileg ezen a nyelven jelent meg: angol

Olekszandr Szirszkij ukrán főparancsnok azt mondta, a helyzet a fronton tovább romlott, erőik visszavonultak donyecki állásokról.

HIRDETÉS

Legalább négy ember meghalt egy orosz rakétacsapásban, amely a gótikus stílusú odesszai Harry Potter-kastélyt érte Ukrajnában. A lakóknak nemigen volt idejük menedéket keresni, mert a légiriadót jelző szirénák csak pár perccel a támadás előtt szólaltak meg.

A Déli Védelmi Erők szóvivője, Dmitro Pletencsuk azt mondta, zajlik a rakéta típusának beazonosítása, amin igazságügyi szakértők dolgoznak. Jelenleg minden szolgálat – így az Állami Sürgősségi Szolgálat is – azon van, hogy felszámolja a következményeit a rakétacsapásnak, amely „egy újabb háborús bűntett”.

A NATO-főtitkára, Jens Stoltenberg hétfőn Kijevben úgy nyilatkozott, hogy a katonai szövetség tagjai nem teljesítették kellő időben, amit ígértek Ukrajnának, amiből Oroszország harctéri hasznot húz.

„Sokat beszéltünk ma Stoltenberg úrral a gyorsaságról. Az életek védelme érdekében most leginkább arra van szükség, hogy a fegyverek időben eljussanak a harcosainkhoz, illetve, hogy időben lehessen meghozni a megfelelő döntéseket Ukrajna légvédelmével kapcsolatban” – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a NATO-főtitkárral való megbeszéléséről.

Ukrán visszavonulás a csataéren

Eközben az ukrán katonák a csatatereken harcolnak. Olekszandr Szirszkij főparancsnok azt mondta, a helyzet a fronton tovább romlott, erőik visszavonultak donyecki állásokról.

A svájci Genfben Aknaellenes Nemzetközi Találkozót tartottak. A résztvevők azokat a kihívásokat vitatták meg, amelyekkel a konfliktusban érintett környezetben élő civilek szembesülnek.

Az ENSZ Fejlesztési Programjának (UNDP) ukrajnai aknamentesítési projektvezetője, Paul Heslop azt mondta, „a konfliktus természete és intenzitása miatt” Ukrajnában gyakran találkoznak olyanokkal, akiknek több végtagját amputálták, „a sérültek nagy része a 20-as, vagy 30-as éveiben jár".

Az ENSZ adatai szerint 60 országban körülbelül 60 millió ember él egyik napról a másikra úgy, hogy nem lehet biztos abban, nem lép-e rá egy taposóaknára vagy egy fegyveres konfliktusból visszamaradt fel nem robbant töltényre.

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

A háború miatt Ukrajna az Emberi Jogok Európai Chartájában rögzített kötelezettségeket függeszt fel

Több frontszakaszon is visszavonulásra kényszerültek az ukránok

Orosz előretörés a Donbasz régióban