EventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

A Renew Europe tagjait is szívesen látná Meloni a jobboldali vezetésű EP-koalíciójában

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök Pescarában
Giorgia Meloni olasz miniszterelnök Pescarában Szerzői jogok Roberto Monaldo /LaPresse via AP
Szerzői jogok Roberto Monaldo /LaPresse via AP
Írta: Giorgia OrlandiMagyar Ádám
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button
Másolja a cikk videójának embed-kódjátCopy to clipboardCopied

Von der Leyen nyitottnak tűnik az ötletre, hogy együttműködjön a Néppárt a gyakran szélsőjobboldalinak bélyegzett Európai Konzervatívok és Reformerek pártcsaláddal. Lehet, hogy az olasz miniszterelnök teljesen átalakítja az európai politikát?

HIRDETÉS

Új európai koalíciót ajánlott az Európai Néppártnak (EPP) Giorgia Meloni olasz kormányfő a múlt héten, saját pártja pescarai kampányindító konferenciáján. Az a terve, hogy a jobboldali pártok vezetésével, a szocialisták, a baloldaliak és a zöldek nélkül hozzák létre a többséghez szükséges együttműködést az Európai Parlamentben. 

Meloni pártja, az Olaszország Fivérei jelenleg az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) nevű EP-frakció vezető ereje, a pártcsalád egyik társelnökét is ők adják Nicola Procaccini személyében. Az Euronewsnak ő részletezte azt, hogy hogyan képzelik el az együttműködést a következő parlamenti ciklusban:

„Meloni az álláspontoknak egy olyan spektrumára utal, amely az ECR-t és az EPP-t tekinti a két fő tengelynek. Emellett a jobboldali táborhoz tartozó Identitás és Demokrácia néhány tagja, valamint a liberális-baloldali Renew Europe egyes pártjai adják ki majd azt a teljes létszámot, amely a többség eléréséhez szükséges" – magyarázta Procaccini.

Von der Leyen nyitott az együttműködésre

Ursula von der Leyen nem sokkal Meloni bejelentése után jelezte, hogy nincs bezárva az Európai Néppárt ajtaja az ECR tagjai előtt, és akár a többséghez is tartozhatnak majd a következő Európai Parlamentben, ha ismét ő lesz az Európai Bizottság elnöke. A várakozások szerint az ECR és a hozzájuk hasonlóan gyakran szélsőjobboldalinak bélyegzett ID-frakció is növeli majd a mandátumai számát a következő választáson. 

Procaccini szerint már most is azonos irányba szavaznak ezek a pártok az EPP-vel, még ha nincs is közöttük deklarált együttműködés:

„A többség vagy a kisebbség az egyéni szavazatokon múlik. Úgy vélem, hogy a következő Európai Parlamentben az egyensúly jobbra fog tolódni, de ez nem úgy fog működni, ahogy a nemzeteknél. Az EPP és a Renew Europe nagy része most is együtt szavaz az ECR-rel, a PiS-szel vagy Orbánnal. És ez már ma sem azért történik, mert van egy megállapodás közöttük, hanem az ügyek miatt, amiről szavazunk. Úgy gondolom, hogy a következő ciklusban gyakoribbak lesznek az ilyen esetek” – mondta az ECR-frakció társelnöke.

Meloni üzenetének két kulcseleme van. Az egyik az, hogy ő már képes volt összehozni egy hasonló kormánykoalíciót Olaszországon belül, és ugyanezt meg lehetne csinálni uniós szinten is. A másik pedig az, hogy a nagykoalíció évei után ideje ellenzékbe küldeni a szocialista és baloldali pártokat, és létrehozni az olyan politikai erők koalícióját, amelyek ideológiai alapon közelebb állnak egymáshoz.

„Lehetőséget adunk az Európai Néppártnak arra, hogy megszakítsa a szocialistákkal és a zöldekkel kialakított kötelékét, és konzervatív lendületet hozzon Európába” – mondta Sara Kelany, az Olaszország Fivérei egyik parlamenti képviselője.

Korai még győztest hirdetni az EP-választáson

A Nazione Futura nevű elemzőközpont elnöke, Francesco Giubilei szerint azonban most még a spekuláció kategóriába tartozik a jövőbeli koalíció tervezgetése. Minden azon múlik majd ugyanis, hogy melyik pártcsalád hány szavazatot szerez a júniusi választáson.

„A számok döntők lesznek. Folyik a vita a Bizottság vagy az Európai Tanács elnöki posztjára pályázó jelöltekről és a lehetséges szövetségekről. De tudjuk, hogy a koalíciók a választási eredmények megjelenése után fognak létrejönni, nem pedig előtte. A fontos pozíciók esetében ugyanez a helyzet" – magyarázta Giubilei.

Az Európai Parlament frakcióit bemutató sorozatunkat itt lehet elolvasni:

- Európai Néppárt

- Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége

- Renew Europe

- Zöldek

- Európai Konzervatívok és Reformerek

- Identitás és Demokrácia

- Európai Baloldal

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

Európai választások: mit akarnak a választók, és mit ígérnek a jelöltek?

EP-választások: marginális maradhat a szélsőbaloldal

Orosz kémekről, Gázáról és az ukrajnai békéről szólt az EP-választás csúcsjelöltjeinek első vitája