EventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

Rendőri beavatkozás a palesztinok mellett tüntető francia diákok ellen

Diákok gyülekeznek a Sciences Po egyetem közelében 2024. május 3., péntek, Párizs, Palesztina-barát tüntetés
Diákok gyülekeznek a Sciences Po egyetem közelében 2024. május 3., péntek, Párizs, Palesztina-barát tüntetés Szerzői jogok Christophe Ena/Copyright 2024 The AP. All rights reserved.
Szerzői jogok Christophe Ena/Copyright 2024 The AP. All rights reserved.
Írta: Daniel BellamyFM és AP
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button
Másolja a cikk videójának embed-kódjátCopy to clipboardCopied
A cikk eredetileg ezen a nyelven jelent meg: angol

Rendőrök távolították el a párizsi politikatudományi egyetemről pénteken a palesztinok mellett tüntető és Izraelt elítélő diákokat, akik csütörtök estétől tartottak ülődemonstrációt.

HIRDETÉS

A megmozdulás miatt az intézmény erre a napra online oktatásra váltott. A hatósági beavatkozás kezdetére már csak nagyjából 50 tüntető volt a Sciences Po néven ismert párizsi Politikai Tanulmányok Intézetének épületben, nem kellett erőszakot alkalmazni ellenük, ellenállás nélkül távoztak.

A rendőri fellépést az tette lehetővé, hogy erre országszerte engedélyt adtak az érintett intézmények vezetői, így már csütörtök este kiürítettek 23 egyetemi épületet.

"Azt akarjuk, hogy legyen vége a népirtásnak. Legyen tűzszünet, legyen vége a bombázásoknak, az éhínségnek és a blokádnak Gázában. De ez még nem elég, mert igazságszolgáltatás nélkül nem lesz béke a palesztin nép számára" - mondta egy diák.

A Franciaországban egy hete kezdődött palesztinbarát tiltakozások központja továbbra is a Sciences Po párizsi, valamint vidéki épületei, a megmozdulások ezenkívül csak néhány más egyetemre terjedtek ki, de a Sorbonne például köztük van. 

Csütörtökön hasonló tüntetések voltak Franciaország néhány más egyetemén, többek között Lille-ben és Lyonban.

A párizsi miniszterelnöki hivatal közölte, hogy a Sciences Po közelében továbbra is fenntartják a rendőri jelenlétet, hogy megakadályozzák a további blokádokat. 

A hallgatók azt akarják elérni, hogy a francia felsőoktatási intézmények vizsgálják felül az izraeli egyetemekkel fennálló kapcsolataikat.

A múlt héten feszültségek törtek ki az elit egyetem közelében, amelynek számos híres öregdiákja között Emmanuel Macron elnök és Gabriel Attal miniszterelnök is szerepel. Palesztin-párti és Izrael-párti tüntetők álltak egymással szemben a Sciences Po előtti utcán. A rohamrendőrök léptek közbe, hogy szétválasszák az egymással farkasszemet néző két csoportot.

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

Rendőrök tisztították meg a Columbia Egyetemet a palesztinpárti tüntetőktől

Összecsaptak a palesztinpárti és az Izrael-párti tüntetők a Los Angeles-i egyetemen

Antiszemita megmozdulások New Yorkban, százával tartóztatják le a palesztinpárti tüntetőket