EventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

Ukrajna szörnyű helyzetben van, az orosz háborús taktika brutális, de hatékony

Ukrán tűzszerész aknamentesítés közben a donyecki Krasznopilja temetőjében 2024. május 2-án
Ukrán tűzszerész aknamentesítés közben a donyecki Krasznopilja temetőjében 2024. május 2-án Szerzői jogok Iryna Rybakova/AP
Szerzői jogok Iryna Rybakova/AP
Írta: Shona Murray
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button
Másolja a cikk videójának embed-kódjátCopy to clipboardCopied
A cikk eredetileg ezen a nyelven jelent meg: angol

Az oroszok rosszul kiképzett katonákat áldoznak fel a csatatéren, hogy az ukránok rájuk lőjék ki a lőszereiket, amiből nekik kevés van.

HIRDETÉS

Ukrajna már hónapok óta területeket veszít a háborúban, az utóbbi napokban Donyeckben hatoltak előre az oroszok. 

Az Egyesült Államok végül ugyan megszavazta a 61 milliárd dolláros katonai támogatást Kijevnek, az ukrán hadsereg szerint azonban ez csak a frontvonal megtartására lesz elég. A helyzet főleg a fegyver- és lőszerhiány miatt romlott. A golyókat adagolni kell, az ukrán katonák napi 2 ezer töltényt kapnak, míg az oroszok 7 ezret.

„Ez most nagyon szörnyű az ukránok számára” - mondja Ed Arnold, a Royal United Services Institute vezető munkatársa. "Minden elveszített területtel egyre nehezebb a helyzetük, mert még azt is vissza kell szerezniük. Úgy tűnik, hogy Putyin számításai is kissé megváltoztak. A taktika, amit alkalmaz brutális, de egyre nagyobb teret nyer vele és valószínűleg előnyösebb helyzetbe került általa, mint hat hónappal ezelőtt volt. Tudja, hogy ez a taktika hatékony és képes támadásba lendülni. Szerintem Ukrajna helyzete most tényleg szörnyű. Az igazi kihívás, hogy az egész felszerelés és lőszer, amihez most jut, valószínűleg csak a fontvonal megtartására lesz elég" - teszi hozzá Ed Arnold.

A brit katonai szakértő arra utalt, hogy Oroszország időnként az emberi hullámnak nevezett taktikával él, aminek az a lényege, hogy rosszul kiképzett, gyakran börtönökből toborzott katonákat áldoz fel a csatatéren, hogy az ukránok rájuk pazarolják el a lőszereiket, és a második hullámban veti csak be a jól képzett és jól felszerelt csapatait.

Ed Arnold szerint Ukrajna számára csak 2025-ben, vagy 2026-ban lesz lehetőség az offenzívára. "De nagyon nehéz felhalmozni a készleteket egy offenzívához, amihez sok lőszerre van szükség, ha a védekezéshez is sok lőszer kell" - mondja. 

Olekszandr Matias ukrán tiszt ugyanakkor nem kételkedik benne, hogy Ukrajna végül megnyeri a háborút, de az elszenvedett veszteségek szerinte kritikusak lesznek. "Nincs elég katonánk, és a meglévők közül is néhányan nem tudnak, vagy nem akar harcolni. Ha túl sok embert veszítünk, nem tudjuk megvédeni az országot, ezért segítségre van szükségünk " - mondja a tiszt,aki a háború kezdete óta a fronton szolgál.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a múlt héten elismerte, hogy Ukrajnának hónapok óta túlerővel kell megküzdenie, és további támogatást ígért Kijev számára. David Cameron brit külügyminiszter ugyanakkor kizárta annak lehetőségét, hogy a NATO katonákat küldjön Ukrajnába.

Újságíró • Shona Murray

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

Brit fegyvereket vethet be Ukrajna Oroszországban

Legalább 2 év kell még Ukrajnának, hogy belevágjon egy felszabadító offenzívába

Ukrajna kimenekíti az Abrams tankokat a frontról, mert túl sebezhetők az orosz drónokkal szemben