NewsletterHírlevélEventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

„Reggaeton Be Gone": egy házi készítésű gép az AI segítségével hallgattatja el a szomszédok zenéjét

Reggaeton Be Gone 1.0.
Reggaeton Be Gone 1.0. Szerzői jogok Roni Bandini/Medium
Szerzői jogok Roni Bandini/Medium
Írta: Roberto Ferrer
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button
A cikk eredetileg ezen a nyelven jelent meg: angol

Az ötlet egy argentin programozóé, aki megelégelte, hogy a szomszédból állandóan üvölt a reggaeton.

HIRDETÉS

Roni Bandini egy argentin programozó és művész, akinek a szomszédja szereti a reggaeton zenei stílust, és rendszerint szokatlan időpontokban, a falhoz közel lévő Bluetooth hangszórójával hallgatja a latin dalokat. Ilyen esetben sokan megkérnék a szomszédjukat, hogy halkítsa le a zenét, Bandini azonban másképp oldotta meg a problémát: feltalálta a „Reggaeton Be Gone" nevű gépet.

Ez egy mikrofonnal és egy kis számítógéppel felszerelt kis doboz, amely érzékeli, ha egy reggaeton dal szól valahonnan, és az algoritmusa segítségével kikapcsolja, vagy legalábbis zavarja azt a hangszórót, ahonnan érkezik a zene.

Bandini egy videóban osztotta meg történetét, amely vírusként terjedt el az interneten. Az informatikus nemcsak bemutatja az eszköz működését, hanem azt is elmagyarázza, hogyan készítette el azt, könnyen beszerezhető anyagokból és egy saját maga által programozott kód segítségével.

Állítása szerint először arra tanított be egy AI-modellt, hogy ismerje fel a reggaeton dalokat. Ehhez letöltötte a műfaj reprezentatív számait, és feltöltötte őket az Edge Impulse nevű gépi tanulási platformra.

Értem én azt, hogy illegális lehet zavarni egy szomszédunk hangszóróját, annak viszont egészen biztosan illegálisnak kellene lennie, hogy valaki minden nap reggel kilenckor reggaetont hallgasson.
Roni Bandini

Miután a mesterséges intelligencia készen állt, következhetett a hardver. A programozó elmondása szerint egy fémdobozhoz egy 3D-nyomtatott előlapot és egy kis OLED-képernyőt illesztett. Belülre egy Raspberry Pi 3-at helyezett, amelyen fut az általa betanított AI-modell. A zene érzékeléséhez mikrofont illesztett hozzá, és írt egy Python-kódot, amely figyel és elküldi a hangokat a felismerő szoftverhez.

Roni Bandini és teremtménye
Roni Bandini és teremtményeRoni Bandini/Medium

És mi történik, ha a gép reggaetont érzékel?

„Ha az eredmény meghalad egy felismerési szintet, például 75%-os a bizonyossága, hogy a szomszédom kedvenc műfaja szól, akkor a gép több kérést és információcsomagot küld [Bluetooth-on keresztül] a hangszórónak, amelynek megvan a MAC-címe, hogy kikapcsolja a szpíkert, vagy legalábbis zavarja a hangot" - magyarázta Bandini.

Az inspirációt a 2004-ben piacra dobott TV-B-Gone univerzális távirányító adta, amely képes kikapcsolni a tévéket nyilvános helyeken, például üzletekben, bárokban és várótermekben. Ezt Mitch Altman amerikai hacker és feltaláló alkotta meg.

Bandini találmányának híre vírusként terjed az interneten, de a programozó azt állítja, hogy nem hajlandó üzletet csinálni belőle.

„Értem a hatalmas kereskedelmi lehetőséget, amit ennek a berendezésnek az elkészítése és tömeges értékesítése jelentene, de ahogy Bartleby mondta, inkább nem" - írta a Mediumon közzétett bejegyzésében, Herman Melville egyik novellájára utalva.

Aki ki szeretné próbálni, hogy képes-e ő is megalkotni egy hasonló berendezést valamelyik gyűlölt zenei stílus kiszűrésére, annak Bandini egy lépésről-lépésre útmutatót is közzétett. Ehhez persze előfeltétel, hogy az illető tudjon programozni.

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

Példát akarna mutatni a világnak az EU a mesterséges intelligenciát szabályozó törvénnyel

A mesterséges intelligencia (MI) és hamis szexvideók

Havonta több millió forintot keres a modell, akit a mesterséges intelligencia hozott létre