NewsletterHírlevélEventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

Joe Biden fontolgatja, hogy az USA esetleg ejti a vádakat Julian Assange ellen

Julian Assange
Julian Assange Szerzői jogok AP Photo
Szerzői jogok AP Photo
Írta: Euronews / KA
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button
Másolja a cikk videójának embed-kódjátCopy to clipboardCopied

Joe Biden amerikai elnök kijelentette, hogy fontolóra veszi Ausztrália kérését, hogy ejtse a Julian Assange elleni büntetőeljárást.

HIRDETÉS

A WikiLeaks-alapítója ellen már másfél évtizede tart a bűntetőeljárás Amerikában, mivel az 53 éves ausztrál állampolgárságú Assange majdnem fél millió titkos amerikai dokumentumot (távíratot) szerzett meg és szivárogtatott ki.

Az internetes aktivistát 15 évvel ezelőtt 18 vádpontban, köztük számítógépes visszaélés miatt vádolta meg az amerikai bíróság. Az Assange-ügy megoldása a jelenlegi ausztrál miniszterelnök diplomáciai prioritása.

“ Ez egy biztató nyilatkozat Biden elnöktől – fogalmazott az ausztrál miniszterelnök, Anthony Albanese. Felvetettük, mind Assange úr nevében, mind Ausztrália nemzeti érdekeit figyelembe véve, hogy ami elég az elég, és ezt az ügyet végre le kell zárni. És ennek a kérésünknek minden lehetséges kormányzati szinten hangot adtunk.”

Mivel az amerikai körözés érvényben van Assange immár 5 éve van vizsgálati fogságban a londoni Belmarsh börtönben. Tavaly márciusban a londoni felsőbíróság ideiglenesen befagyasztotta az Egyesült Államok kiadatási kérelmét, a brit bírák az amerikai igazságszolgáltatás jogi biztosítékát várják arra, hogy Assange-ra nem vár halálbüntetés. Az ügyben májusban dönt a bírói testület.

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

Nagy-Britannia: kapott még egy kis haladékot Julian Assange

Julian Assange felesége szerint férje nem élné túl az amerikai kiadatást

Julian Assange részt akar venni Vivienne Westwood divattervező temetésén