NewsletterHírlevélEventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

500 forint egy korsóval: az olcsó sör nyomába eredtünk Moldovától Grúziáig

Szófia
Szófia Szerzői jogok Fotó: Unsplash
Szerzői jogok Fotó: Unsplash
Írta: Saskia O'Donoghue
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button
A cikk eredetileg ezen a nyelven jelent meg: angol

Nyugat felé drágul a sör Európában, de északon a legdrágább. Sörkörkép.

HIRDETÉS

Közeledik a nyár, a hőmérséklet pedig úgy emelkedik, mint a megélhetési költségek Európa-szerte. Teraszokon ülni, kávézni, teázni, sört inni kellemes időtöltés, de a kiugró árak sokszor mosolyhervasztóak. A német illetőségű Omio piackutató kiderítette, mely európai fővárosokban a legolcsóbb a korsó sör ára. 

Az első helyen Minszk áll a maga 1,05 eurós söreivel, de Belaruszt át is ugorjuk, mert az ukrajnai háborúban Putyin legszorosabb szövetségesének számító országba manapság nehézkes beutazni, így tovább is állunk Moldovába, ahol átlagosan 1,29 euróba kerül egy korsó sör. Két sör között bőven akad látnivaló, például a kisinyovi Krisztus Születése székesegyház. 

Kisinyov, Moldova
Kisinyov, MoldovaFotó: Unsplash

Utunkat az azerbajdzsáni Bakuban, illetve a grúziai Tbilisziben folyatjuk, és megemlítjük Örményország fővárosát, Jerevánt is, az utóbbi három országban 1,35 és 1,83 euró között kapható egy korsó sör. Az említett helyek távol vannak a tömegturizmus kedvelt célpontjaitól, a hatodik hely viszont már közelít, ez ugyanis Szófia, Bulgária fővárosa, ahol átlagban egy korsó sör ára 1,93 euró. 

Szkopje, Észak-Macedónia
Szkopje, Észak-MacedóniaFotó: Unsplash

Az észak-macedóniai Szkopjéban az átlagár éppen annyi, mint a bolgár fővárosban, az apró országot pedig gyakran említik a Balkán még felfedezetlen gyöngyszemeként. A koszovói Pristina, valamint Bosznia-Hercegovina fővárosa, Szarajevó áll a lista nyolcadik és kilencedik helyén, előbbiben 1,99, utóbbiban 2,04 euró egy sör. 

A tizedik helyet a cseh főváros birtokolja. Prága Közép-Kelet-Európa egyik legnépszerűbb úti célja, egy korsó sör két euró körül kapható. 

Hol árulják a legdrágábban a sört Európában?

Az Omio szerint Reykjavikban, éppen 10,03 eurós átlagáron. Az északi országok többi fővárosa is bekerült a top 10-be, így Oslo, Helsinki, Koppenhága és Stockholm is, sorrendben a második, a harmadik, a hatodik és a kilencedik helyen.

Londonban egy korsó sör átlagára 7,57 euró, ami éppen 10 centtel több, mint Monacóban, a listán pedig szerepel még Párizs, Bern, illetve az írországi Dublin.

A legdrágább városok listáján sehol sincs 6,50 eurónál alacsonyabb átlagos sörár. 

Budapest a legolcsóbb és a legdrágább korsó listájára sem került fel, a magyar főváros a két véglet között evickél.

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

72 év után újra lehet majd alkoholt venni Szaúd-Arábiában

Száraz november: az addiktológiai konzultáns szerint egy súlyos alkoholista inkább ki se próbálja

Nem adnak alkoholt az antarktiszi bárokban az amerikai dolgozóknak, túl sok volt az erőszak