EventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

Elutasították a fellebbezését, orosz börtönben kell maradnia a WSJ újságírójának

Gerskovics az ügyvédeivel beszél a moszkvai tárgyalóteremben
Gerskovics az ügyvédeivel beszél a moszkvai tárgyalóteremben Szerzői jogok AP Photo/Alexander Zemlianichenko
Szerzői jogok AP Photo/Alexander Zemlianichenko
Írta: SL
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button

A 32 éves amerikai újságírót tavaly március végén vették őrizetbe, amikor riportúton járt, azóta börtönben ül. Most ismét elutasították a fellebbezését, június végéig biztosan nem szabadul.

HIRDETÉS

Egy moszkvai bíróság ismét elutasította Evan Gershkovich fellebbezési kérelmét előzetes letartóztatásának megszüntetésére, így a The Wall Street Journal riporterének legalább június végéig börtönben kell maradnia, kémkedés vádjával (amivel a Szovjetunió összeomlása óta egyetlen nyugati újságírót sem vádoltak meg Oroszországban).

A 32 éves amerikai állampolgárt tavaly március végén vették őrizetbe egy riportútja során, azóta börtönben ül, a hatóságok pedig rendszeresen meghosszabbítják rács mögött töltött idejét, és elutasítják fellebbezéseit.

Jekatyerinburgban történt letartóztatása felzaklatta az oroszországi újságíró-társadalmat, pláne, hogy a hatóságok nem részletezték, milyen bizonyítékokkal rendelkeznek a kémkedési vádak alátámasztására, már ha egyáltalán vannak ilyenek. Az amerikai újságíró és Washington is cáfolta, hogy a férfi kémkedett volna.

A múlt hónapban újra meghosszabbították Gershkovich előzetes letartóztatását június 30-ig, a döntést ő és az ügyvédei később megtámadták, most azonban egy moszkvai fellebbviteli bíróság elutasította azt. 

A keddi tárgyaláson az AP jelentése szerint a fehér pólót és nyitott, kockás inget viselő Gerhskovich nyugodtnak tűnt, időnként nevetgélt és beszélgetett jogi csapatának tagjaival.

Elemzők rámutattak: nem kizárt, hogy Moszkva alkudozás tárgyának tekinti a bebörtönzött amerikaiakat az ukrajnai háború miatt megnövekedett amerikai-orosz feszültségek során. Az elmúlt években legalább két, Oroszországban letartóztatott amerikai állampolgárt - köztük Brittney Griner kosárlabdasztárt - cseréltek ki az Egyesült Államokban bebörtönzött oroszokra.

Putyin orosz elnök februárban nyíltan közölte is, hogy szeretné, ha Gershkovichot egy fogolycsere keretében szabadon engednék, és hozzátette, hogy tárgyalnak is Amerikával egy esetleges cseréről. Mint mondta, minden olyan alku szimpatikus neki, aminek az eredménye annak az orosz férfinak a szabadon bocsátása, akit Németországban zártak börtönbe egy csecsen disszidens meggyilkolása miatt.

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

Titokban tárgyal a Kreml a Moszkvában bebörtönzött amerikai újságírót érintő fogolycseréről

Rács mögött marad a Wall Street Journal riportere Moszkvában

Hivatalosan is megvádolták kémkedéssel a Wall Street Journal fogva tartott újságíróját