EventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

Olaszországban tárgyal a brit belügyminiszter az illegális bevándorlók megfékezéséről

A brit határőrség embereket hoz be a kenti Doverbe (Kent), miután a Csatornán egy kis csónakkal történt incidens után migránsoknak vélt embereket hoztak be.
A brit határőrség embereket hoz be a kenti Doverbe (Kent), miután a Csatornán egy kis csónakkal történt incidens után migránsoknak vélt embereket hoztak be. Szerzői jogok Gareth Fuller/PA
Szerzői jogok Gareth Fuller/PA
Írta: Kiss GáborEuronews és AP, EBU
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button
Másolja a cikk videójának embed-kódjátCopy to clipboardCopied
A cikk eredetileg ezen a nyelven jelent meg: angol

Emberi jogi csoportok bírálják a brit parlament által elfogadott törvényjavaslatot, amely lehetővé teszi, hogy Ruandába küldjenek egyes illegális migránsokat.

HIRDETÉS

A brit kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy megakadályozza az illegális bevándorlók átkelését a La Manche-csatornán. Erről Rómában beszélt James Cleverly brit belügyminiszter, aki arról tárgyal, hogyan lehetne közösen megfékezni az Észak-Afrikából érkező illegális migrációt.

Látogatása egy nappal azután történt, hogy a brit parlament elfogadta a vitatott ruandai törvényjavaslatot, amelynek értelmében egyes illegális migránsokat az afrikai országba küldenek. Emberi jogi csoportok bírálják a jogszabályt.

Ravina Shamdasani, az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosságának (OHCHR) szóvivője:

"Ez az új jogszabály súlyosan akadályozza a jogállamiságot az Egyesült Királyságban, és világszerte veszélyes precedenst teremt. A menekültek és a védelmet keresők emberi jogainak és méltóságának védelme szempontjából döntő fontosságú, hogy az Egyesült Királyságból történő minden kitoloncolást a konkrét egyéni körülmények felmérése után, a nemzetközi emberi jogi és menekültügyi jogszabályok szigorú betartásával hajtsanak végre."

A törvényjavaslatot a ruandai fővárosban, Kigaliban élők egy része is megdöbbenéssel fogadta, akik közül néhányan maguk is menekültek voltak.

"Ez azért is furcsa, mert aki az Egyesült Királyságban van, annak nem kellene egy olyan országba jönnie, mint Ruanda - amely szegényebb. Tehát azt várnánk, hogy az Egyesült Királyságnak több forrása lenne arra, hogy több menekültet fogadjon be" – mondta egy férfi.

Cleverly szerdán Lampedusán találkozik olasz kollégájával, Matteo Piantedosival, hogy felgyorsítsák a közös munkát az illegális migráció visszaszorítására.

Olaszország tavaly bejelentette, hogy a bevándorlóknak központokat nyit Albániában, amit bíráltak, mivel az az uniós jogon kívül esik.

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

Földközi-tenger: Ciprus uniós segítséget kér az illegális bevándorlók miatt

Jóváhagyta az albán alkotmánybíróság, hogy Olaszország bevándorlótáborokat létesítsen albán földön

Brit fegyvereket vethet be Ukrajna Oroszországban