EventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

Megválasztották a református egyház új vezetőjét, Balog Zoltán püspök marad

Balog Zoltán református püspök, volt zsinati elnök
Balog Zoltán református püspök, volt zsinati elnök Szerzői jogok MTI/Vajda János
Szerzői jogok MTI/Vajda János
Írta: Euronews
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button

A kegyelmi ügybe Novák Katalin tanácsadójaként belebukott Balogot "arra kérték, maradjon meg a református egyház munkájának végzésében."

HIRDETÉS

Egyhangúlag Steinbach Józsefet, a Dunántúli Református Egyházkerület püspökét választotta lelkészi elnökének a Magyarországi Református Egyház zsinata - derül ki a reformatus.hu tudósításából.

A Balatonszárszón szerdán és csütörtökön zajló, zárt körű zsinati ülésről szóló beszámoló szerint az egybegyűltek határozat keretében tudomásul vették Balog Zoltán püspök lemondását a zsinat lelkészi elnöki tisztségéről és elismerték az egyházért végzett szolgálatát.

A zsinat ezután egyhangúlag Steinbach Józsefet választotta meg lelkészi elnökének.

Balog, aki Novák Katalin volt tanácsadójaként támogatta a pedofil bűntársát védő K. Endre kegyelmi kérvényét, a köztársasági elnök bukása után, februárban mondott le elnöki pozíciójáról, elismerve, hogy "súlyos politikai hibát vétett". Ugyanakkor megtartotta püspöki pozícióját, bár sokan az egyházon belül is távozását követelték.

A Magyar Hang tudósításából kiderül, hogy a zsinat most nemcsak újra megvédte Balogot, egyben megkérve őt arra, hogy "maradjon meg a református egyház munkájának végzésében", de "az utóbbi hónapokban személye elleni méltatlan támadásokat egyházunk nevében a Zsinat az egyházzal szembeni támadásnak tekinti."

"Ezért a Magyarországi Református Egyház határozottan visszautasít minden kívülről vagy belülről jövő olyan beavatkozást, amely az egyházunk belső autonómiáját sérti. Visszautasítjuk azt a törekvést is, mely az egyháztagság részéről jogszerűen felmerülő kritikát a média által felerősítve pártpolitikai célokra kívánja felhasználni" - írja vádaskodó nyilatkozatában a református egyház.

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

100 nappal a választások előtt a nagy kérdés az, hogy mennyit árt a Fidesznek a kegyelmi botrány

Lemondott Balog Zoltán a református zsinati elnöki pozíciójáról, de püspökként marad az egyháznál

"Hibáztam" - Lemondott Novák Katalin köztársasági elnök