EventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

Vesztegetés gyanúja miatt őrizetbe vették az orosz védelmi miniszter helyettesét

Timur Ivanov hadseregtábornok
Timur Ivanov hadseregtábornok Szerzői jogok Russian Ministry of Defense
Szerzői jogok Russian Ministry of Defense
Írta: Ferenc SzéFMeduza
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button

Timur Ivanov nem az első, és vélhetően nem is az utolsó, akit korrupció gyanújával őrizetbe vesznek az orosz hadseregben, de eddig ő a legmagasabb rangú és legfontosabb katonai vezető.

HIRDETÉS

A vezérezredes őrizetbe vételét az Orosz Föderáció Nyomozóbizottságának sajtószolgálata a Telegram hírcsatornán is megerősítette. A gyanú szerint a tábornok legalább 1 millió rubel kenőpénzt vett át, amiért akár 15 év börtön is fenyegetheti.

A Forbes üzleti magazin szerint 2019-ben Ivanov volt a világ leggazdagabb katonai vezetője, aki az ukrajnai háború során tovább tollasodott. Nem volt nagyon nehéz dolga, mert ő felelt az orosz hadsereg építkezési és ellátási feladataiért, ami mézescsupornak számít a számtalan külső beszállítói hálózat számára. 

Timur Vlagyimirovics Ivanov 2016 májusában lépett elő a Honvédelmi Minisztérium helyettes vezetőjévé. Mentorának és pártfogójának Szergej Sojgu védelmi minisztert tartják, akinek szárnya alatt a Moszkvai Régió kormányzó-helyetteseként dolgozott 2012 -16. között. 

Ivanov és Sojgu
Ivanov és SojguPravda.ru

Ivanov intézte a hadsereg vagyonkezelésével, a csapatok elszállásolásával, a lakhatással és a katonák egészségügyi támogatásával kapcsolatos ügyeket. Hatáskörébe tartozott a védelmi minisztérium létesítményeinek karbantartása és a védelmi tárca jelzálogkölcsöneinek kezelése is.

Dmitrij Peszkov Kreml szóvivő szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök értesült Ivanov őrizetbe vételéről

Timur Vlagyimirovics Ivanov 2016 májusában lépett elő a Honvédelmi Minisztérium helyettes vezetőjévé. Mentorának és pártfogójának Szergej Sojgu védelmi minisztert tartják, akinek szárnya alatt a Moszkvai Régió kormányzó-helyetteseként dolgozott 2012 -16. között. 

Alekszej Navalnij korrupcióellenes alapítványa (FBK) már évekkel korábban jelezte, hogy Ivanov a csúszópénzből dácsákat építtetett magának Rubljovkában és Tverben. A munkát külső katonai vállalkozók végezték el. 

Ivanov ellen az orosz BTK 290. §-a alapján járnak el. 

Ivanov és felesége
Ivanov és feleségeTelegram

A 48 éves Ivanov orosz apától és dagesztáni anyától származik. Apja egy jelentős számítástechnikai cég tulajdonosa volt, és fia tőle szerzett indíttatást, hogy beiratkozzon a Lomonoszov Egyetem számítógépes, matematikai és kibernetikai karára. 

1999 és 2012 között oroszországi üzemanyag- és energetikai vállalatoknál dolgozott, ahol széles logisztikai tapasztalatokhoz jutott. Részt vett atomerőmű-építési projektek pénzügyi és szervezeti munkáiban is. 

A mélyre lehatoló korrupció az orosz hadsereg rákfenéje

A háborúpárti orosz katonai bloggerek kedvenc témája a hadseregben uralkodó megvesztegetési lánc és a javak kiárusítása. Oroszország 2022 februári inváziója óta az elemzők számos kudarcot figyeltek meg az orosz fegyveres erők ellátása terén, beleértve az üzemanyaghiányt, a csapatok nem katonai célú rádiórendszerekkel való felszerelését, a téli ruházat hiányát, és a fejadagok szűkösségét. 

Orosz katonai kantin
Orosz katonai kantinRussia Beyond

Ezek az incidensek egyben korrupciós vádak is, melyek az alacsonyabb rangú tiszteket is érintik. Őket sokszor vádolják azzal, hogy üzemanyagot lopnak és adnak át Fehéroroszországnak, elsikkasztják a katonai célú rádiókra szánt támogatásokat, a magasabb beosztásúak pedig teljes téliruha szállítmányokat nyúlnak le. 

A korrupció és a krónikusan helytelen gazdálkodás kéz a kézben járnak, ami azt jelenti, hogy az orosz csapatok sok esetben nélkülözték a katonai céljaik eléréséhez szükséges támogatást és erőforrásokat, nem ritkán lőszert és fegyvereket is.

A hiány nem magyarázható azzal, hogy Oroszország ne költene eleget hadseregére. 2022-ben Moszkva 61,7 milliárd dollárt fordított védelmi célokra, és ez a tétel 2124-ben a másfélszeresére nő. Ezt a lenyűgöző költségvetést azonban kiüresíti a korrupció mindent átható kultúrája, ahol a nyílt lopások mindennaposak.

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

Putyin kirúgta az orosz haditengerészet főparancsnokát – túl nagyok a fekete-tengeri veszteségek

Tányérsapkahullás - az orosz titkosszolgálatok felkínálták Putyinnak a katonai vezetők fejét?

Oroszország eddigi legmagasabb rangú személyi vesztesége Ukrajnában