EventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

Hazudott a német gazdasági miniszter az atomenergiából való kiszállásról?

Robert Habeck német gazdasági és klímaügyi miniszter
Robert Habeck német gazdasági és klímaügyi miniszter Szerzői jogok Monika Skolimowska/dpa via AP
Szerzői jogok Monika Skolimowska/dpa via AP
Írta: SL
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button

A Cicero c. lap által megszerzett dokumentumok arra utalnak, hogy a gazdasági tárca szakértői jelentéseket "szándékosan eltorzított, illetve meghamisított", hogy keresztülvigye a három megmaradt német atomerőmű leállítását.

HIRDETÉS

Több mint egy évvel azután, hogy Németország teljesen kiszállt az atomenergiából, felmerült a gyanú, hogy a gazdasági és klímavédelmi minisztérium ideológiai okokból, "szándékosan eltorzított, illetve meghamisított" szakértői jelentéseket abból a célból, hogy minél hamarább bezárhassák a három megmaradt német atomerőművet.

Az ellenzéki kereszténydemokraták (CDU) felszólították Robert Habeck gazdasági minisztert, hogy tisztázza az atomenergia 2023-as leállításáról szóló döntés körülményeit. "Beigazolódik a régi gyanú: hazudtak a parlamentnek és a lakosságnak az atomenergia kivezetésekor" – írta a CDU-frakció részéről Thorsten Frei, vizsgálóbizottság létrehozását javasolva.

A Cicero c. lap ugyanis bírósági úton hozzájutott olyan belső dokumentumokhoz, amelyek azt látszanak igazolni: bár energetikai szakértők kijelentették, hogy a fennmaradó német atomerőművek biztonsági szempontból még évekig is működhetnek, a minisztériumban úgy változtatták meg ezeket az értékeléseket, hogy az atomenergiából való kiszállás elkerülhetetlennek tűnjön.

A lap azt is megírta, hogy Habeck feltehetően meg sem kapta a szakértői feljegyzések eredeti változatát, ami arra utal, hogy ha nem ő fojtotta el az atompárti érveket, akkor zöldpárti környezetéből manipulálhatták a jelentéseket. A zöldek vezette szaktárca erre úgy reagált, hogy a magazin beszámolója "lerövidített és kontextus nélküli" volt, és az abból levont következtetések "nem  pontosak."

A koalíciós szabad demokraták (FDP), akik tavaly ellenezték a klímabarát atomenergiából való kiszállást, "komolynak" nevezték a felmerült vádakat, de óvtak az "alarmizmustól", és azt ígérték, lesznek parlamenti meghallgatások az ügyben. Wolfgang Kubicki alelnök ugyanakkor közölte, "nehezen tudja elképzelni", hogy a miniszterhez egy ilyen fontos ügyben nem jutnak el információk.

2011-ben, a cunami okozta fukusimai balesetre hivatkozva még Angela Merkel kormánya határozott úgy, hogy 2022. december 31-ig megszünteti az atomenergia használatát, de az ukrajnai háború miatt keletkező európai energiaválságra tekintettel Olaf Scholz kancellár koalíciós kormánya az ideiglenes folytatás mellett döntött azzal, hogy 2023. április közepén végleg leállítja az Emsland, az Isar 2 és a Neckarwestheim 2 atomerőműveket.

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

Atomcsúcs Brüsszelben: 37 állam az atomenergia gyorsított bővítéséről döntött

Miután kiszállt az atomenergiából, Németország külföldről importál atomenergiát

Leállítanak 3 német atomerőművet