EventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

Orosz és kínai befolyás: a német pártok "biztonsági rizikót" látnak az AfD-ben

Maximilian Krah AfD-képviselő az Európai Parlamentben
Maximilian Krah AfD-képviselő az Európai Parlamentben Szerzői jogok AP Photo/Jean-Francois Badias
Szerzői jogok AP Photo/Jean-Francois Badias
Írta: SL
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button

Az SPD és a CDU is felszólította Maximilian Krah-t, hogy tisztázza a viszonyát kínai kémkedéssel vádolt munkatársához. Közben új bizonyítékok igazolják, hogy Petr Bystron tényleg kapott pénzt Oroszországtól.

HIRDETÉS

Vizsgálati fogságba helyezték a tegnap Kínának való kémkedés gyanúja miatt letartóztatott Jian G.-t, Maximilan Krah EP-képviselő munkatársát. A kínai származású német férfi (aki az AfD-s politikus EP-s honlapján "akkreditált asszisztensként" szerepel) ellen egy szövetségi vizsgálóbíró letartóztatási parancsot adott ki - értesült a Spiegel.

Mint arról beszámoltunk, a vád szerint Jian G. egy különösen súlyos ügyben hírszerzőként tevékenykedett, január óta információkat adott át az Európai Parlament tárgyalásairól és döntéseiről az egyik kínai titkosszolgálatnak. Emellett állítólag kémkedett kínai ellenzékiek után is Németországban. A nyomozók szerint Jian G.-t még azelőtt szervezték be, hogy 2019-ben az AfD-s EP-képviselő alkalmazottja lett.

Maga Krah, aki többször is járt Kínában, és feltűnően Kína-barát álláspontokat képviselt, "súlyosnak" nevezte az asszisztense ellen felhozott vádakat. Amennyiben a gyanú beigazolódna, "az a munkaviszony azonnali megszüntetését vonná maga után" - jelentette ki.

A német pártok felszólították a jobboldali-populista párt politikusát, hogy eskü alatt tett vallomással tisztázza szerepét a botrányban, főleg azt, hogy nem adott át semmilyen információt külföldi titkosszolgálatoknak.

Az SPD EP-listavezetője, Katarina Barley kijelentette: az AfD-t biztonsági kockázatnak tartja Németország számára. A párt "autokratikus hatalmak eszközeként" leplezte le magát, szerinte Putyin orosz elnök és Hszi Csin-ping kínai államfő "nagy befolyással bír az AfD-re." Hasonlóan nyilatkozott a CDU külpolitikusa, Norbert Röttgen Bundestag-képviselő is, aki szerint "az AfD kockázatot jelent országunk biztonságára nézve."

Az AfD EP-képviselőjének - és jelenlegi EP-listavezetőjének - a neve legutóbb a cseh titkosszolgálat által kirobbantott orosz propaganda-botrányban merült fel egy másik AfD-s politikuséval, Petr Bystronéval együtt. Maximilian Krah elismerte, hogy kétszer szerepelt az oroszbarát Voice of Europe honlapon, de "természetesen nem kapott érte pénzt".

Bystron (aki egyébként idén januárban részt vett és felszólalt a Mi Hazánk évértékelő rendezvényén) esetében azonban most új bizonyítékok igazolják a gyanút, hogy kapott pénzt az oroszoktól Kreml-párti propagandára. A Spiegel hírszerzési forrásokból származó információja szerint a cseh származású német politikusnak 20 ezer eurót fizettek, és még panaszkodott is, hogy a 200-eurós bankjegyektől nehéz megszabadulni Németországban, mert egyetlen benzinkúton vagy boltban sem lehet velük fizetni.

A német lapnak írt reakciójában Bystron továbbra is tagadta a vádakat. A politikus szerint az információ küldője nem hiteles, ez "a NATO kampánya", hogy lejárassa azokat a pártokat, amelyek "a békét hirdetik és harcolnak az ukrajnai háború folytatása ellen."

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

Orosz után kínai befolyásolási botrány az Európai Parlamentben a szélsőjobboldal érintettségével

Kínának való kémkedés miatt letartóztatták az AfD EP-listavezetőjének munkatársát

A cseh titkosszolgálatnak bizonyítékai lehetnek az AfD-politikus orosz kapcsolataira