EventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

Maratoni szavazással zárja mandátumát az Európai Parlament

Szavazás az Európai Parlament plenáris ülésén 2024. április 24-én
Szavazás az Európai Parlament plenáris ülésén 2024. április 24-én Szerzői jogok Philippe STIRNWEISS/ European Union 2024 - Source : EP
Szerzői jogok Philippe STIRNWEISS/ European Union 2024 - Source : EP
Írta: Aida Sanchez Alonso
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button
Másolja a cikk videójának embed-kódjátCopy to clipboardCopied

Az Európai Parlament minden házi feladatát befejezi az európai választások előtti utolsó plenáris ülésén. Egy szavazási maraton keretében, 89 jogszabályszöveggel és 7 határozattal négy nagyon intenzív nap alatt.

HIRDETÉS

De sok szavazás ezek közül nem a képviselők teljes győzelmét jelenti, mivel követeléseiket és az Európai Bizottság javaslatát felhígították.

Egyik ilyen a nagy többséggel elfogadott platformmunkás-törvény esete. Bár az uniós tagállamok a világon elsőként válaszoltak egy olyan munkaügyi kérdésre, amely Európa-szerte demonstrációkat okozott, mindez mégsem volt elég ahhoz, hogy a tagállamok megállapodjanak azokban a meghatározott mutatókban, amelyek alapján a futárokat munkavállalóknak lehet tekinteni. Ennek ellenére sok minden megváltozik a dolgozók javára.

"Ma a munkavállalóknak kell a bíró elé állniuk, bizonyítékokat hozniuk, bebizonyítaniuk, hogy munkavállalók és nem önfoglalkoztatók. Az irányelvvel ez megváltozik, mert ehelyett a platform dolga, hogy bizonyítás, a bíró elé kell vinniük a bizonyítékokat, és vállalniuk kell az adminisztratív terheket, annak kimondatása érdekében, hogy ez a munkavállaló nem alkalmazott" - foglalta össze Elisabetta Gualmini, olasz szociáldemokrata EP-képviselő.

Hasonló a helyzet az EU első, a nők elleni erőszakról szóló törvényével is. A parlament nyomása ellenére nincs egységes európai szintű definíciója a nemi erőszaknak - a kormányok egy csoportja ellenezte ezt a tárgyalások során.

"Valójában a miniszterelnökökről van szó. És az igazságügyi miniszterekről, akiknek meg kell változtatniuk a véleményüket. Arra hivatkoznak ugyanis, hogy ez nem az Európai Unió hatásköre, vagyis ez egy jogi kérdés. Úgy gondolom, hogy ez változni fog, de meg kell győznünk őket arról, hogy a nemi erőszak szexuális kizsákmányolás, a szerződések hatálya alá tartozik, és ennek szerepelnie kell az európai jogszabályokban" - jelentette ki Frances Fitzgerald, ír EP-képviselő, az Európai Néppárt részéről.

Végül a maratoni szavazáson a csomagolási és újrahasznosítási törvényt is elfogadták. A végleges szöveg azonban ismét a vártnál kevésbé volt ambiciózus: csökkenni fog az újrahasznosított műanyag mennyisége az új csomagolásokban.

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

Brüsszelben tüntettek a platformmunkások az Európai Parlament előtt

Tánccsoportok hívták fel a figyelmet a nők elleni erőszakra

A nők elleni erőszakról tanácskoztak EU-s miniszterek Pamplonában