EventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

„Európa halandó” - figyelmeztetett Macron, és nagyobb összetartást kért az Uniótól

Emmanuel Macron francia elnök beszédet mond Európáról a Sorbonne Egyetem amfiteátrumában, április 25-én Párizsban. 2024.
Emmanuel Macron francia elnök beszédet mond Európáról a Sorbonne Egyetem amfiteátrumában, április 25-én Párizsban. 2024. Szerzői jogok Christophe Petit Tesson, Pool via AP
Szerzői jogok Christophe Petit Tesson, Pool via AP
Írta: Alice Tidey
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button
Másolja a cikk videójának embed-kódjátCopy to clipboardCopied
A cikk eredetileg ezen a nyelven jelent meg: angol

A 27 tagú Európai Uniónak sürgősen át kell gondolnia védelmi és gazdasági modelljeit, hogy ne maradjon le riválisaitól — mondta a francia vezető.

HIRDETÉS

Az európai modell veszélybe került, áldozatul eshet az Egyesült Államok és Kína rivalizálásának. Az elkövetkező évtized sorsdöntő lesz Európa számára ebből a szempontból  — figyelmeztetett Emmanuel Macron francia elnök a párizsi Sorbonne egyetemen tartott beszédében. Összetartást kért az Európai Uniótól, illetve a közösség szuverenitásának fontosságát hangsúlyozta.

Megválasztásakor, hét évvel ezelőtt, Macron ugyanitt mondta el első beszédét Európa jövőjéről. Most többször is elismételte, hogy több fronton is megváltoztak a játékszabályok, beleértve a geopolitikát, a gazdaságot, a kereskedelmet és a kultúrát.

„Tisztában kell lennünk azzal a ténnyel, hogy Európánk halandó. Meg is halhat, és ez kizárólag a mi döntéseinktől függ, amiket most kell meghoznunk” — mondta Macron kormánya tagjai és tagállamok nagykövetei előtt.

„Elmúltak azok a napok, amikor Európa Oroszországtól vásárolta meg energiáját és műtrágyáját, Kínába küldte termékeit, és biztonságának garantálását az Amerikai Egyesült Államokra ruházta át” - tette hozzá. Szerinte az EU pozitív lépéseket tett az elmúlt években, de nem eleget.

Legfőbb aggodalmai között említette az ukrajnai háborút és annak hatását az európai védelemre és biztonságra, valamint azt, hogy az európai ipari és technológiai szereplők képesek-e túlélni az Egyesült Államok és Kína versengését gazdaságaik „túltámogatásában”.

„Hiteles védelem”

Az új geopolitikai helyzet kezelése érdekében ki kell építeni „az európai kontinens meggyőző védelmét".

„Európának tudnia kell, hogyan kell megvédenie magát a szövetségeseivel együtt, ha ők készek erre, de ha szükséges, egyedül is” — fogalmazott.

„Az Amerikai Egyesült Államoknak két prioritása van: egyrészt az Amerikai Egyesült Államok, amely jogos szempont, másrészt Kína. "Európa nem geopolitikai prioritás az elkövetkező években és évtizedekben, bármilyen erős is legyen a szövetségünk”.

Macron Oroszországot nevezte a blokk legfőbb fenyegetésének, és arra szólított fel, hogy kezdjenek dolgozni egy „európai védelmi kezdeményezésen”, először egy „stratégiai koncepció” keretében.

Ehhez az európai védelmi iparnak „gyorsabban, egyre több európai terméket kell előállítania” — hangsúlyozta. Megismételte álláspontját, amelyet az elmúlt hónapokban a tagállamok is támogattak, miszerint a beruházások intenzitását a közös uniós adósság növelésével lehet finanszírozni. Hangsúlyozta azt is, hogy „európai preferenciát” kell biztosítani a katonai felszerelések vásárlásakor.

Az EU-nak fajsúlyosabbnak kell lennie a diplomáciában is - fogalmazott. „Kölcsönös partnerségeket” kell kialakítania harmadik országokkal, „hogy megmutassa, hogy nem az Amerikai Egyesült Államok vazallusa, és tudja, hogyan kell beszélni a világ minden régiójával: a feltörekvő országokkal, Afrikával, Latin-Amerikával”.

A jóléti paktum

Ahhoz, hogy az európai ipari szereplők túlélhessék a hatalmas támogatási programokból részesülő amerikai és kínai riválisok „hálátlan” versenyét, Macron a szabályok „egyszerűsítését” sürgette. „A jelenlegi gazdasági modellünk már nem fenntartható” - mondta.

A francia elnök szerint az EU célja, hogy szén-dioxid-semlegessé váljon, megtartsa a szolidaritáson és újraelosztáson alapuló társadalmi-gazdasági modellt, valamint növelje a szuverenitást a kulcsfontosságú ágazatokban és ellátási láncokban, de „ezt nem értük el, mert túl sokat szabályozunk, túl keveset fektetünk be, túl nyitottak vagyunk, és nem védjük eléggé érdekeinket”.

A válasz számára egy „jóléti paktum”, amely magában foglalná a következő ciklusban a „szabályok egyszerűsítésének özönét”, hogy lehetővé tegye a vállalatok számára az európai szintű gyors növekedést, és az úgynevezett zöld ágazatok fellendítését célzó iparpolitikát. Hozzátette, Európának arra is törekednie kell, hogy világelső legyen öt kulcsfontosságú ágazatban, beleértve a mesterséges intelligenciát, az űrtechnológiát, a biotechnológiákat, a megújuló energiákat és az atomenergiát.

Az EU-nak „jelentős kollektív beruházási tervre” lesz szüksége e célok eléréséhez — mondta.

Kiállt amellett, hogy az Európai Központi Bank mandátumát növekedési vagy éghajlati célkitűzéssel egészítsék ki, valamint az uniós szintű adókból származó bevételeket méltatta. Sürgette továbbá a tőkepiaci unió kidolgozásának felgyorsítását és 12 hónapon belüli befejezését, hogy az uniós bankokat arra ösztönözze, hogy az európai megtakarításaikat hazai termékekbe fektessék be külföldi, általában amerikai termékek helyett.

„Az európai ötletek megnyerték a csatát”

Beszédének utolsó részét az európai értékek védelmének szentelte.

„Soha nem szabad elfelejtenünk, hogy mi (európaiak) nem vagyunk olyanok, mint a többiek” - mondta Macron, hivatkozva az európaiak kötődésére a szabadsághoz, a demokráciához, a jogállamisághoz és az egyenlőséghez. Ezeket az értékeket azonban egyre inkább veszélyezteti a dezinformáció és a propaganda.

HIRDETÉS

Az Európán belüli kapcsolatok erősítésére irányuló javaslatai között szerepelt az európai diplomák létrehozása (amelyet az Európai Bizottság nemrég ismertetett), valamint az európai múzeumok és könyvtárak szövetségei. Miközben kiállt a digitalizáció mellett, 15 éves korig megvédené a fiatalokat az online élet lehetséges buktatóitól. Támogatta továbbá az EU jogállamisági mechanizmusának megerősítését, hogy még hatékonyabb legyen az uniós értékeket aláásó tagállamok szankcionálása.

Macron csapata a hét elején hangsúlyozta, hogy Macron beszéde, amelyet a Sorbonne-on tart, nem kampánybeszéd, annak ellenére, hogy mindössze hat héttel az európai parlamenti választások előtt tartja.

Az elnök centrista pártja, a Renaissance és partnerei, a Modem és a Horizons együttesen a szavazatok mindössze 18%-ával messze lemaradva a második helyre kerülnek - ez derül ki az Ipsos által az Euronews számára készített közvélemény-kutatásból.

A szélsőjobboldali Rassemblement National (RN) ugyanakkor a becslések szerint a szavazatok 31% -ával bebiztosíthatja kényelmes győzelmét. Vezetőjük, a karizmatikus 28 éves Jordan Bardella csütörtök délután bemutatja a párt európai választási programját.

Macron nem említette nemzeti riválisát, de általánosságban a nacionalista erők ellen fordult, és azt állította, hogy „az európai elképzelések megnyerték a csatát” néhány populista párttal, mint például az RN-nel szemben, amelyek most már nem kampányolnak azért, hogy országaik kilépjenek az EU-ból vagy az euróövezetből.

HIRDETÉS

"A jövő megismerésének legjobb módja az, ha ígéreteket teszel, amelyeket betartasz. Azt javaslom tehát, hogy tiszta fejjel tegyük meg ezt a néhány fontos ígéretet Európának a következő évtizedben, és küzdjünk azok betartásáért" - mondta.

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

Komoly EP-kampánytéma a környezetvédelem Franciaországban

Macron: „Európa hitelessége nulla lesz, ha Oroszország nyer”

Újra masszív a francia-német tengely