EventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

A szenátus jóváhagyta, napokon belül megérkezhet az első amerikai segély Ukrajnának

A szenátusi szavazás eredménye a 95 milliárd dolláros külföldi segélycsomagról
A szenátusi szavazás eredménye a 95 milliárd dolláros külföldi segélycsomagról Szerzői jogok Screenshot from AP video 4490453
Szerzői jogok Screenshot from AP video 4490453
Írta: Kiss GáborEuronews és AP
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button
Másolja a cikk videójának embed-kódjátCopy to clipboardCopied
A cikk eredetileg ezen a nyelven jelent meg: angol

Biden elnök várhatóan még szerdán aláírja a 95 milliárd dolláros, Ukrajnának, Tajvannak és Izraelnek szánt csomagot. Zelenszkij ukrán elnök köszönetet mondott Amerikának a "létfontosságú segítségért".

HIRDETÉS

A képviselőház után az amerikai szenátus is jóváhagyta azt a 95 milliárd dolláros segélycsomagot, amely magában foglalja Ukrajna, Izrael és Tajvan katonai támogatását.

A törvényt kétpárti támogatással, 79-18 arányban fogadták el helyi idő szerint kedd este. Az akut fegyver- és lőszerhiánytól szenvedő Ukrajna közel 61 milliárd dollár értékű segítséghez jut azzal, hogy véget ért a csomag több mint fél éven át tartó befagyasztása.

"Túlmutat a politikán"

A törvényjavaslat most a Fehér Házba kerül, Joe Biden elnök pedig megígérte, hogy azt gyorsan aláírja: "amint holnap az asztalomra kerül, azonnal szólni fogok az amerikai néphez, hogy még ezen a héten megkezdhessük a fegyverek és felszerelések küldését Ukrajnába" - közölte az elnök a szenátusi szavazás után.

Volodimir Zelenszkij megköszönte az amerikai törvényhozóknak, hogy támogatták a törvényjavaslatot.

"Hálás vagyok minden amerikainak, aki továbbra is támogatja Ukrajnát, és elismeri, hogy ennek a törvényjavaslatnak a történelmi jelentősége túlmutat a politikán" - mondta az ukrán elnök, a légvédelmi rendszereket, a nagy hatótávolságú fegyvereket és a tüzérséget nevezve Ukrajna legsürgetőbb szükségleteinek. A szállítandó felszerelést "az igazságos béke gyors helyreállításának kulcsfontosságú eszközeinek" nevezte.

A Reuters meg nem nevezett amerikai tisztviselőkre hivatkozva arról számolt be, hogy az Egyesült Államok 1 milliárd dolláros katonai segélycsomagot készít elő Ukrajnának, amelyet Biden aláírása után szállítanának. 

A csomag járműveket, Stinger légvédelmi rakétákat, TOW és Javelin páncéltörő rakétákat, valamint további lőszereket tartalmaz majd a nagy mozgékonyságú tüzérségi rakétarendszerekhez. A Reuters forrásai elmondták, hogy 155 milliméteres tüzérségi lövedékeket és "egyéb olyan fegyvereket is küldenek, amelyeket azonnal bevethetnek a harctéren".

Segítség Izraelnek és Tajvannak is

A csomag 26,4 milliárd dollárt biztosít Izrael támogatására, a pénzeszközökkel "az Iránnal és annak megbízottjaival szembeni védekezésre irányuló erőfeszítéseit, valamint a közelmúltbeli támadásokra válaszul végrehajtott amerikai katonai műveletek megtérítését" támogatnák.

Az amerikaiak 4 milliárd dollárt költenek az Iron Dome és a (legutóbbi iráni rakéta- és dróntámadással szemben hatékony) David's Sling rakétavédelmi rendszerekre, valamint 1,2 milliárd dollárt az Iron Beam védelmi rendszerre, amely a rövid hatótávolságú rakéták és aknavető fenyegetések ellen irányul.

A csomag 8,1 milliárd dollárt szán Tajvan és más kulcsfontosságú szövetségesei számára Kína indo-csendes-óceáni térségben folytatott tevékenységének ellensúlyozására. Tartalmaz 3,3 milliárd dollárt tengeralattjáró-infrastruktúra fejlesztésére, 2 milliárd dollárt katonai finanszírozásra, valamint 1,9 milliárd dollárt védelmi eszközök pótlására.

Közben a brit kormány is minden eddiginél nagyobb, mintegy 580 millió eurós katonai segélyről döntött Ukrajna számára. Rishi Sunak kormányfő erről Varsóban beszélt kedden, miután a lengyel kormányfővel és a NATO főtitkárával találkozott.

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

Biden: „Azonnal indulnak szállítmányok Ukrajnába”

Az Amnesty International Izraelt és Oroszországot is elmarasztalta

Az amerikai képviselőház megszavazta az Ukrajnának szánt katonai segélycsomagot