EventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

Az EU külügyi vezetője a második világháborús pusztításhoz hasonlítja Gáza lerombolását

Egy család megvizsgálja a házukat, miután egy izraeli légitámadás érte a Gázai övezet déli részén fekvő Rafahban, 2024. április 4-én.
Egy család megvizsgálja a házukat, miután egy izraeli légitámadás érte a Gázai övezet déli részén fekvő Rafahban, 2024. április 4-én. Szerzői jogok Fatima Shbair/Copyright 2023, The AP. All rights reserved
Szerzői jogok Fatima Shbair/Copyright 2023, The AP. All rights reserved
Írta: Kiss GáborEuronews és AP
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button
Másolja a cikk videójának embed-kódjátCopy to clipboardCopied
A cikk eredetileg ezen a nyelven jelent meg: angol

A közvetlen károkat mintegy 90 milliárdra becsülte az EU által támogatott ENSZ-jelentés.

HIRDETÉS

Az Európai Unió külügyi vezetője a második világháborúban a német városokban okozott károkhoz hasonlította a Gázában végbement pusztítás mértékét.

Josep Borrell az Európai Parlament plenáris ülésén beszélt azokról a válaszlépésekről, amelyeket az EU ad segélyszervezetek munkatársai, újságírók és civilek meggyilkolására a Gázai övezetben. 

"A gázai városok jobban elpusztultak, mint a német városok a második világháború alatt, képzeljék csak el az összehasonlítást. A Világbank és az Egyesült Nemzetek Szervezete által a közelmúltban készített ideiglenes kárfelmérés, amelyet az Európai Unió anyagilag támogatott, a közvetlen károkat mintegy 90 milliárdra becsülte" – mondta Josep Borrell.

Közben a Palesztin Menekülteket Segítő ENSZ-ügynökség (UNRWA) vezetője azt mondta, a szervezet elleni támadások célja az volt, hogy megfosszák a palesztinokat menekültstátuszuktól.

Philippe Lazzarini egy nappal azután beszélt erről, hogy jelentést nyújtottak be az UNRWA elleni vizsgálat után. Az izraeli vádak szerint az ügynökség néhány munkatársa segítséget nyújtott a Hamásznak az október 7-i Izrael elleni támadásokhoz.

Ezek az állítások legalább 15 országot arra ösztönöztek, hogy függesszék fel a finanszírozást.

Philippe Lazzarini, az UNRWA főbiztosa:

"Remélem, hogy a jelentés és az általunk bevezetendő intézkedések révén az adományozók utolsó csoportja is megkapja a szükséges bizalmat ahhoz, hogy ismét adományozóként és az ügynökség partnereként térjen vissza."

Noha az utóbbi években több szabály is életbe lépett, a palesztin menekülteket segítő ENSZ-ügynökség, az UNRWA semlegességével kapcsolatos problémák továbbra is fennállnak – közölte jelentésében az ügynökség semlegességét vizsgáló független testület.

Eközben Frank-Walter Steinmeier német elnök törökországi látogatásának második napját újabb palesztinbarát tüntetések jellemezték, amelyeken elítélték Berlin Izraelnek nyújtott katonai támogatását.

"Ez egy emberiesség elleni bűncselekmény, minden lelkiismeretes embernek elleneznie kellene ezt, azért jöttünk ma ide, hogy tiltakozzunk Németország Izraelnek nyújtott támogatása ellen" – mondta egy tüntető.

Emberi jogi ügyvédek a hónap elején közölték, fellebbezést nyújtottak be a német kormány ellen, hogy az ne exportáljon fegyvereket Izraelbe.

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

Biden: „Azonnal indulnak szállítmányok Ukrajnába”

Az Amnesty International Izraelt és Oroszországot is elmarasztalta

Antiszemita megmozdulások New Yorkban, százával tartóztatják le a palesztinpárti tüntetőket