EventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

Az EU új vizsgálatot indít az orvostechnikai eszközök kínai közbeszerzésével kapcsolatban

Brüsszel azzal vádolja Pekinget, hogy megakadályozza az európai orvostechnikai eszközök gyártóinak piacra jutását.
Brüsszel azzal vádolja Pekinget, hogy megakadályozza az európai orvostechnikai eszközök gyártóinak piacra jutását. Szerzői jogok Tamas Vasvari/MTI - Media Service Support and Asset Management Fund
Szerzői jogok Tamas Vasvari/MTI - Media Service Support and Asset Management Fund
Írta: Jorge LiboreiroGerardo Fortuna
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button
A cikk eredetileg ezen a nyelven jelent meg: angol

Az Európai Bizottság vizsgálatot indított annak megvizsgálására, hogy Kína miként részesíti előnyben hazai vállalatait az orvostechnikai eszközök beszerzésére irányuló pályázatokban, és mérlegelje a lehetséges válaszlépéseket.

HIRDETÉS

Brüsszel régóta azzal vádolja Pekinget, hogy torzító és megkülönböztető gyakorlatokat alkalmaz, amelyek szinte lehetetlenné teszik az európai vállalatok számára, hogy közbeszerzéseket nyerjenek Kínában az orvostechnikai eszközök ágazatában, ahol az EU továbbra is versenyelőnyben van.

Ezek a gyakorlatok magukban foglalják a lassú tanúsítási folyamatokat és a külföldi gyártók átláthatatlan jóváhagyási rendszereit, valamint a nemzetgazdaság fellendítését célzó politikákat. Emellett az uniós orvostechnikai eszközök ágazata többször is beszámolt arról, hogy a korábban behozatalra nyitott kínai közpályázatok most kifejezetten kínai gyártmányú termékeket igényelnek.

Németország, Hollandia, Írország, Franciaország és Belgium a világ vezető orvosi készülékek exportőrei közé tartozik, amelyek közül néhány magas technológiai hozzáadott értékkel rendelkezik, például röntgengépek vagy szívritmus-szabályozók, némelyikük gyakrabban használható, például kontaktlencsék.

Az Európai Unió Hivatalos Lapjában szerda délelőtt bejelentett vizsgálat a tagállamok és vállalkozások visszajelzéseire, valamint a kínai tisztviselőkkel folytatott párbeszédre épül, és kilenc hónapig tart, esetleg öt éves hosszabbítási lehetőséggel.

Az eljárást a Bizottság döntésére kezdeményezték, nem pedig panasz eredményeként.

Ha a vizsgálat megerősíti a feltételezett gyakorlatok fennállását, a Bizottság jogosult megtorló intézkedéseket alkalmazni Kínával szemben a verseny kiegyenlítése érdekében. Ez azt eredményezheti, hogy a kínai vállalatokat teljesen elzárhatják a közbeszerzéstől EU-szerte, ami több mint 2 billió euró értékű nyílt piac. Alternatív megoldásként a Bizottság a tilalmat az adott értéket meghaladó ajánlatokra korlátozhatja.

Az eljárás akkor fejeződhet be, ha Peking beleegyezik a helyzet orvoslásába és annak biztosításába, hogy az európai beszállítók tisztességes eljárásban részesülnek.

„Már egy ideje a kínai beszerzési piac kihívást jelent, különösen a kínai központosított állami beszerzési politikák végrehajtása, valamint a kínai orvostechnikai eszközök piacát érintő vásárlási politika végrehajtása miatt” — mondta az Euronews-nak az európai orvosi technológiai iparágakat képviselő Medtech Europe szakmai szövetségének szóvivője.

A kereskedelmi szövetség szerint Kína az orvosi berendezések egyik legnagyobb kereskedelmi partnere Európában, 2022-ben a piac exportcéljainak 11% -át teszi ki.

Keményen Kínával

Ez a lépés az első ilyen jellegű a Nemzetközi Beszerzési Eszköz (IPI) keretében. Ez az egyik jogalkotási eszköz, amelyet a blokk az elmúlt években bevezetett annak érdekében, hogy eredményesen küzdjön a tisztességtelen verseny ellen, érkezzen a világ bármely tájáról - de különösen Kínából.

Erősen központosított gazdaságával a Kínai Kommunista Párt számos eszközt alkalmaz, például támogatásokat, olcsó kölcsönöket, adókedvezményeket, preferenciális elbánásmódot és szabályozási követelményeket, hogy a hazai vállalatokat részesítse előnyben a külföldi riválisok kárára.

Ez hatalmas súrlódást okozott a nyugati szövetségesekkel, akik együttműködtek, hogy megvédjék magukat Peking taktikájával szemben, „csökkentsék” a veszélyeztetett függőségek kockázatát és megakadályozzák az olcsó kínai export áradását.

Az orvostechnikai eszközökkel kapcsolatos legújabb vizsgálat szinte egyidejűleg történik, amikor a Bizottság előre nem jelentett ellenőrzéseket hajtott végre egy kínai vállalat lengyelországi és hollandiai irodáiban, melyet elsőként a külföldi támogatásokról szóló rendelet alapján végeztek el.

Mindkettő két, egymástól független uniós vizsgálatot követett a szélturbinák és napelemek kínai gyártóival kapcsolatban, akiket azzal gyanúsítanak, hogy bőséges állami támogatásokból részesülnek az EU-ban elérhető szerződések megnyerése érdekében.

Eközben Brüsszelben a kínai gyártású elektromos járművek vizsgálatának utolsó szakasza zajlik, amelyekről szintén azt gondolják, hogy mesterségesen olcsóak a hatalmas kormányzati támogatásnak köszönhetően. Ezt a vizsgálatot az elmúlt évek egyik legkomolyabb következményekkel járónak minősítették, és a vámok, egyéb tarifák emeléséhez vezethet a támogatások által okozott versenyelőny ellensúlyozása érdekében.

„Kína számunkra egyszerre partner, gazdasági versenytárs és szisztematikus rivális. És az utolsó két dimenzió egyre közelebb kerül” — mondta Margrethe Vestager, az Európai Bizottság ügyvezető alelnöke a hónap elején.

Bár a legtöbb európai főváros üdvözölte ezeket a kezdeményezéseket, amelyek szükségesek az egységes piac integritásának megvédéséhez és a hazai vállalatok tönkretételének megakadályozásához, Peking ellenségesen reagált, és Brüsszelt „protekcionizmus” miatt támadta.

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

Az EU betiltja a kényszermunkával készült termékeket, a lépés elsősorban Kínát célozza meg

Az EU vezetői átfogó versenyképességi megállapodást szorgalmaznak az USA és Kína ellensúlyozására

Rendőri beavatkozás a palesztinok mellett tüntető francia diákok ellen