EventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

Felszólításokat küldött Magyarországnak az Európai Bizottság

EC
EC Szerzői jogok Virginia Mayo/AP
Szerzői jogok Virginia Mayo/AP
Írta: Euronews/ÁG
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button
Másolja a cikk videójának embed-kódjátCopy to clipboardCopied

Jogharmonizációra szólította fel Magyarországot az Európai Bizottság a menedékkérés, az autópályakoncesszió és a felsőoktatás területén indított kötelezettségszegési eljárások részeként.

HIRDETÉS

Felszólítást küldött Magyarországnak az Európai Bizottság több kötelezettségszegési eljárás részeként: a menedékkérés rendje, az autópályakoncesszió és a felsőoktatás területén vár jogharmonizációs intézkedéseket Brüsszel a magyar kormánytól.

Az Európai Unió Bírósága 2023. június 22-i ítéletében kimondta, hogy Magyarország nem biztosítja a harmadik országbeli állampolgárok vagy hontalan személyek számára a nemzetközi védelmi eljáráshoz való tényleges hozzáférést. A kifogásolt magyar jogszabályok értelmében menedékjogi kérelemért először valamely, az EU területén kívül található magyar nagykövetségen kell szándéknyilatkozatot benyújtaniuk, és rendelkezni kell beutazási engedéllyel.

Az autópálya-koncessziós kötelezettségszegési eljárást azért indította az Európai Bizottság, mert álláspontja szerint a Magyarország által odaítélt, 35 évre szóló koncesszió nem volt átlátható a becsült szerződéses érték tekintetében, nem hárítja át kellő mértékben a működési kockázatot, és indokolatlanul hosszú időre szól, ami sérti az uniós jogot.

A külföldi felsőoktatási intézmények működését lehetővé tévő magyar jogszabályokat már 2020-ban kifogásolta az Európai Unió Bírósága. A magyar törvények szerint az oktatási intézmény székhelye szerinti állam kormánya és a magyar kormány között nemzetközi szerződés szükséges. Ez nincs összhangban az EU-s irányelvekkel az említett bírósági ítélet szerint.

Mindhárom ügyben két hónap áll a magyar kormány rendelkezésére, hogy tájékoztatást adjon, milyen intézkedéseket tesz a jogharmonizáció érdekében.

Amennyiben erre nem kerül sor, a Bizottság úgy határozhat, hogy indokolással ellátott véleményt ad ki, illetve visszautalhat ügyet az Európai Unió Bírósága elé.

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

Kötelezettségszegési eljárással fenyegette meg az EU belügyi biztosa a migrációs paktumot megszegő tagállamokat

Kötelezettségszegési eljárás indult az orosz befolyást vizsgáló lengyel jogszabály miatt

A Bizottság kötelezettségszegési pert indított Magyarország ellen a "gyermekvédelmi" törvény miatt