EventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

A Kreml közölte, hogy Oroszország elpusztítja Ukrajna új, nyugati fegyvereit

Geraszimov orosz vezérkari főnök, Putyin elnök és Sojgu védelmi miniszter
Geraszimov orosz vezérkari főnök, Putyin elnök és Sojgu védelmi miniszter Szerzői jogok AP Photo
Szerzői jogok AP Photo
Írta: Ferenc SzéFNovosztyi
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter azzal fenyegette meg Ukrajnát és szövetségeseit, hogy a Kreml fokozni fogja a támadásokat az Ukrajnában tárolt vagy érkező nyugati fegyverek ellen, és még a bevetés előtt meg fogja ezeket semmisíteni.

HIRDETÉS

Az amerikai Szenátus végleges támogató döntése előtt pár órával az orosz védelmi miniszter azt közölte, hogy „növeljük a logisztikai központok és a nyugati fegyverek tárolóbázisai elleni támadásokat”.

Az amerikai Képviselőház a hétvégén fogadta el a 95 milliárd dolláros külföldi segélycsomagot, melyet Joe Biden elnök ma fog aláírásával véglegesíteni.

Elszőszámú célpontok lesznek a nyugati depók

Sojgu azt is hozzátette, hogy országa eloszlatta a nyugati fegyverzet felsőbbrendűségének mítoszát, és az orosz erők uralják a kezdeményezést a frontvonalon. „Nagy harci potenciálunk lehetővé teszi, hogy folyamatos tüzet zúdítsunk az ellenségre, és megakadályozzuk, hogy tartsa a védelmi vonalat” – mondta a miniszter. 

Oroszország tegnap azt közölte, hogy eltalált egy ukrán fegyverraktárt, és megsemmisítette egy amerikai HAWK légvédelmi rakétarendszer kilövőjét. 

„A hadműveleti-taktikai repülések, a rakétaerők és az Orosz Föderáció tüzérsége folyamatos csapásokat fog mérni az Egyesült Államokban gyártott rendszerek bármelyikére” - közölte a moszkvai védelmi minisztérium.

Mint a szemük fényére...

Az új finanszírozás biztosítja Kijev számára az égetően szükséges fegyvereket és erősítést ahhoz, hogy leküzdje Oroszország két éve tartó invázióját. Az ukrán elnök egy héttel korábban jelezte, hogy a nyugati katonai támogatások nélkül nem tudja állni az orosz nyomást országával szemben.

Ukrajna és szövetségesei számára létkérdés, hogy a hatalmas méretű és méregdrága fegyverzet el is érje a célját, és ne pusztuljon el használat előtt. Ez a követelmény rendkívüli kihívások elé állítja a védekező felet, akinek gondoskodnia kell a depók, szállítási útvonalak és kilövési pontok biztonságáról.

Vigyázni kell, mert a 2024-es választási évben egy újabb hasonló méretű segély átvitele az amerikai Kongresszuson esélytelen

Elsődeges feladat a potenciális értékes célpontok kiemelt légvédelme, és nem csak a Patriot rakétarendszerrel, ami tömeges támadás esetén gyorsan kimerül és kisebb drónok ellen nem is hatásos. A Defense One elemzője szerint értelmetlen és hatástalan kilőni egy kétmillió dolláros töltetet egy húszezer dolláros drónra, amikor nem is biztos, hogy eltalálja.

Ezért ki kell építeni azt a digitális zavaró rendszert is, amelyek elvakítják vagy elterelik a kiemelt célpont felé tartó ballisztikus vagy cirkáló rakétákat. Ha pedig az év során megérkeznek Ukrajnába a több ország által is megígért F-16 vadászgépek, azokat hatásosan lehet bevetni a közepes méretű drónokkal szemben, miként történt legutóbb az Irán által indított tömeges légicsapás során Izrael védelmében.

Mi van a legelső szállítmányban?

Sojgu fenyegetésének órájában született döntés Washingtonban arról is, hogy a Biden-kormány egymilliárd dolláros azonnali fegyvercsomagot küld Ukrajnának. 

Stinger és Javelin rakéták
Stinger és Javelin rakétákDefense One

A márciusban engedélyezett 300 millió dollárnál jóval nagyobb „átmeneti” csomag jórészt Stinger légvédelmi lőszert, járműveket, 155 milliméteres tüzérségi lőszert és Javelin páncéltörő lőszert tartalmaz. 

Ezek sürgős szállítása életbevágó egy esetleges tavaszi orosz offenzíva megállításához vagy legalábbis lassításához, amíg az új nagy szállítmány meg nem érkezik. Ez utóbbi részben már utazásra készen áll és a héten elindulhat, de nagyobb tömegeire majd még várni kell.

Erre a hatalmas csomagra „sürgős szükség van, Ukrajna számára, aki Oroszország könyörtelen bombázásával néz szembe; Izrael számára, amely Irán példátlan támadásaival szembesült; a menekültek és a konfliktusok és természeti katasztrófák által érintettek számára szerte a világon, beleértve Gázát, Szudánt és Haitit is; és partnereink számára, akik biztonságot és stabilitást keresnek az indo-csendes-óceáni térségben” – mondta Biden elnök a szenátusi döntés után kiadott közleményében.

Legitim a fegyverszállítás?

Vita folyik az ENSZ-ben a nyugati szállítmányok legitim voltáról, amit Oroszország kétségbe von, és terrorcselekménynek tekint saját magával szemben. 

Április közepén a Biztonsági Tanács eredménytelen vitát folytatott arról, hogy a nemzetközi jog megengedi-e és milyen mértékben a hasonló nagy szállításokat. „A fegyverek és lőszerek átadásának a vonatkozó nemzetközi jogi keretek között kell történni” – mondta Ivor Fung, az ENSZ Leszerelési Ügyek Hivatalának képviselője, megjegyezve, hogy a fegyverzetek a konfliktus mindkét oldalára áramlanak, így Oroszországba Iránból, Észak-Koreából és más feketén szállító partnerektől, és ezekkel szemben Moszkva nem aggodalmaskodik.

Az Egyesült Királyság képviselője megjegyezte, hogy Oroszország Kinzsal hiperszonikus cirkálórakétákat, kettős képességű ballisztikus rakétákat, kazettás lőszereket és taposóaknákat vet be szomszédja ellen, amivel folyamatosan feszegeti a nemzetközi jog határait.

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

Olaf Scholz: „Meg kell erősíteni a NATO európai pillérét!”

A tambovi cigányok a roncstelepre vittek eladni egy lezuhant oroszt drónt, de lebuktak

Vesztegetés gyanúja miatt őrizetbe vették az orosz védelmi miniszter helyettesét