EventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

A transzneműek szabad versenyzési jogát követeli többszáz amerikai sportoló

Caster Semenya transz női atléta
Caster Semenya transz női atléta Szerzői jogok X
Szerzői jogok X
Írta: Ferenc SzéFThe Hill
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button

Mindezt a nonprofit szervezetként működő National Collegiate Athletic Associationnél (NCAA), mely 1268 amerikai oktatási intézmény sportolóit felügyeli az Egyesült Államokban és Kanadában, nagyjából 480 ezer főre kiterjedően.

A téma: a transzgender részvétel az egyéni és csapatsportokban

HIRDETÉS

A teljes liberalizálást, vagyis az amerikai transznemű sportolók korlátozás nélküli indulási jogát követeli az NCAA-től egy keddi levélben RK Russell, a Minnesota Vikings korábbi hátvédje, Johnny Stanton, a WNBA egykori kosárlabdasztárja, és az amerikai női labdarúgó válogatott társkapitánya, Megan Rapinoe. 

Az aláírók többszáz sportoló nevében szólalnak fel, akiket ők képviselnek. A beadvány a diszkriminációt tiltó szabályokon alapul.  

Russell, Stanton és Rapinoe
Russell, Stanton és RapinoeX

A felhívásban az élsportolók arra kérik az NCAA vezető testületét, hogy összpontosítson minden nemű sportoló „régóta dokumentált igényeire”. Az aláírók szerint  az egyesülés erőfeszítéseit a kutatásra, az oktatásra, és minden sportoló számára a biztonságos környezetet előmozdító politikákra kell összpontosítani. 

A deklaráció elutasítja a nézetük szerint diszkriminatív kísérleteket, melyek „a sportolók egy egész csoportját elzárják az általuk szeretett sportágaktól”, követelve, hogy transznemű férfiak is indulhassanak a női ágazatokban és viszont. 

Az utca kétirányú, amire példa Lia Thomas (biológiai) női sportoló, aki férfi 200 méteres gyorsúszó versenyen indult Atlantában, ahol az 5. helyet szerezte meg.

Lia Thomas
Lia ThomasJohn Bazemore/AP

Az NCAA azonnali válasza az, hogy „a főiskolai sportok jelentik a női sportok első számú állomását és bázisát Amerikában. A szervezet továbbra is példátlan befektetéseket hajt végre a női sportokba, tisztességes versenyt biztosítva minden diáksportoló számára az összes NCAA-bajnokságon”. 

A beadvány szerzői szerint viszont ebből nem derül ki világosan, hogy mi a szövetség végleges álláspontja a transznemű sportolók választási lehetőségét tekintve, mondták az NBC News-nak. 

Az NCAA 2022-ben új irányelveket adott ki a transznemű nők részvételéről. A frissített követelmények három szakaszból állnak. Az új szabályok szerint az ügyeket a Nemzeti Irányító Testület elé utalják, miközben fenntartják, hogy a transznemű nőknek legalább évente egyszer tesztoszteron (férfi hormon) kezelést kell kapniuk.

A nagyobb feszültséget és érdeklődést viszont a biológiai férfiak indulása gerjeszti a női versenyeken.

A transzneműek sportolási részvételéről szóló vita már évek óta „forró kérdés”

A Gallup tavaly júniusi felmérése szerint az amerikaiak több mint kétharmada (69 százaléka) azt tartja helyesnek, hogy a transznemű sportolók csak a születési nemüknek megfelelő csapatokban és versenyeken vehessenek részt. Ez visszaesést jelent a két évvel korábbi adatokhoz képest, amikor a három nagy polititikai csoport (republikánusok, demokraták és függetlenek) még megengedőbbek voltak a transzneműek választási jogát illetően.

A 2024-es eknökválasztás egyik főszereplője, Donald Trump volt elnök a legszigorúbb elkülönítés híve, aki azt közölte, hogy tilalmat vezetne be a transzneműek „keveredése” ellen a sport világában.

A volt elnök teljes tilalmat rendelne el
A volt elnök teljes tilalmat rendelne elX

A National Association of Intercollegiate Athletics másik nevű szervezet, amely mintegy 250 tagiskolát tömörít, április elején jóváhagyta azt a szabályzatot, amely megtiltja a transznemű sportolóknak a női versenyeken való részvételt.

A vita világméretű

Nemzetközi szinten az egyik legnagyobb felhördülést a dél-afrikai Caster Semenya okozta, egy hiperandrogenizmusban (a pajzsmirigy rendellenes működésében) szenvedő női atléta, aki a 800 méteres síkfutás egyik favoritjaként ezüstérmet szerzett a 2012-es londoni olimpiai játékokon (a borítóképen).

A játékok után négy évvel a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) bejelentette, hogy a továbbiakban nem lesz szükség nemváltó műtétre ahhoz, hogy elismerjék a transzneműek olimpiai részvételét. A transznemű sportolók számára további jó hír volt a Sport Döntőbíróság határozata, amely szerint nem lehet megállapítani a tesztoszteronszintet az atlétikában.

Trasznemű játékosok egy Orlando-i focimeccsen, Florida
Trasznemű játékosok egy Orlando-i focimeccsen, FloridaPhelan M. Ebenhack/AP

Az USA-ban kedden kiadott deklaráció tiltakozik az a korlátozó intézkedések ellen. „Sportolóként első kézből tudjuk, hogy a sport képes megváltoztatni az életeket” – áll az élsportolók levelében. „Ha lehetővé teszik a transznemű sportolók számára, hogy olyan sportágakban és csapatokban vegyenek részt, melyeket ugyanúgy szeretnek, mint a sporttársaik, az kiteljesítené a valódi olimpiai eszmét, melyet mindannyian követünk” - írják.

A Gallup Intézet jelentése szerint a problémakör a versenysport minden szintjén vitát váltott ki, különösen a transznemű nők (születéskor férfiak) női csapatokban való játékképességéről. A zavart fokozza, hogy a sport irányító testületei és az iskolák számos eltérő politikát fogadtak el, melyek közül néhány jobban magában foglalja a transzneműek részvételét (az engedélyezést), mint mások, amelyek viszont teljesen elutasítóak.

A „transz-sport” egyre súlyosabb politikai gyújtóponttá vált, és több helyen állami beavatkozást váltott ki. A konzervatív irányzatú államok sorra olyan törvényeket fogadtak el, amelyek megtiltják a férfi születésű sportolóknak, hogy nők ellen vagy női csapatban versenyezzenek. 

Trans sport elleni tüntetés Georgiában
Trans sport elleni tüntetés GeorgiábanX

A Gallup felmérése szerint a problémakör a versenysport minden szintjén vitát váltott ki, különösen a transznemű nők (születéskor férfiak) női csapatokban való játékképességéről. A zavart fokozza, hogy a sport irányító testületei és az iskolák számos eltérő politikát fogadtak el, melyek közül néhány jobban magában foglalja a transzneműek részvételét (az engedélyezést), mint mások.

HIRDETÉS

A „transz-sport” egyre súlyosabb politikai gyújtóponttá vált, és több helyen állami beavatkozást váltott ki. A konzervatív irányzatú államok sorra olyan törvényeket fogadtak el, amelyek megtiltják a férfi születésű sportolóknak, hogy nők ellen vagy női csapatban versenyezzenek. 

A republikánusok vezette Képviselőház tavaly nemzeti tilalmat szavazott meg, de a végső döntéssel még nem jutottak dűlőre.  A Ház legutóbbi vitájában az merült fel, hogy a teljes korlátozás ellentétes lenne a diszkriminációellenes alkotmányos elvekkel. 

Egy Nyugat-Virginia-i középiskolás atlétikai versenyen több diák obstrukcióval tiltakozott egy transznemű társuk részvétele ellen a lányok szekciójában.

Múlt héten az állam szövetségi fellebbviteli bírósága diszkriminatívnak ítélte a transzneműek sportolási tilalmát, és erre hivatkozva több tucat transznemű lány, szülő, oktató és ügyvéd most New Hampshire-ben is azzal érvel, hogy az ott várható tilalom a szövetségi diszkriminációs törvényt is sértené. 

A bíróság tavaly úgy döntött, hogy a korlátozó törvény nem alkalmazható egy 13 éves fiatalra, aki harmadik osztályos kora óta pubertásgátló gyógyszert szed, és nyilvánosan lányként azonosították. Toby Heytens bíró szerint Becky Pepper Jacksont nem lehet kizárni a középiskolai sífutó- és atlétikacsapataiból, és „egyáltalán nem valós választás” felajánlani neki, hogy ne vegyen részt sportolásban, vagy csak fiúcsapatban szerepeljen.

HIRDETÉS
Becky Pepper Jackson
Becky Pepper JacksonCourthouse News

A pert a nyugat-virginiai LMBT+ érdekcsoport, a Lambda Legal indította, miután az állam republikánus kormányzója aláírta a korlátozó törvényjavaslatot.

A nemi identitásuk alapján versenyzõ sportolókkal szembeni nagyobb ellenállás párhuzamosan történik azzal, hogy a korábbinál több amerikai állítja, hogy ismer transznemű személyt. Jelenleg a transznemű személyt ismerők 30 százaléka támogatja, hogy a sportolók olyan csapatokban játszhassanak, amelyek megfelelnek választott nemi identitásuknak.

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

Több transznemű embert is kihallgatott az orosz rendőrség az elmúlt időszakban

63 transznemű támadta meg a születési nemre épülő magyar szabályozást Strasbourgban

Korszakos döntést hozott a transzneműek védelmében a japán legfelsőbb bíróság