EventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

Egymillió civil evakuálásával kezdi meg rafahi hadműveletét az izraeli hadsereg

A háború miatt kitelepített palesztinokat befogadó sátortábor Rafahban
A háború miatt kitelepített palesztinokat befogadó sátortábor Rafahban Szerzői jogok AP Photo/Hatem Ali
Szerzői jogok AP Photo/Hatem Ali
Írta: SL
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button

Az IDF készen áll Rafah bevételére, amelyet a Hamász utolsó bástyájának tart a Gázai övezetben. Amint megkapják a kormány jóváhagyását, megkezdhetik a hadműveletet - mondta egy magas rangú védelmi tisztviselő.

HIRDETÉS

A nemzetközi közösség figyelmeztetései ellenére Izrael teljesen fel akarja számolni a Hamász megmaradt egységeit. A hadsereg ezért arra készül, hogy "nagyon hamar" megkezdi a szárazföldi hadműveletet a Gázai-övezet legdélibb városában, az offenzíva a városban összegyűlt több mint egymillió civil evakuálásával kezdődik - jelentette a KAN 11 izraeli közszolgálati csatorna két amerikai tisztviselőre hivatkozva.

A beszámolók szerint a palesztinoknak a következő négy-öt hétben sátortáborokba kell átköltözniük. A 40 ezer, egyenként 10-12 fő befogadására alkalmas sátrat nemzetközi segélyszervezetek állították fel az egyiptomi határ melletti városban.

A rafahi művelet tervét már bemutatták amerikai tisztviselőknek, valamint a térség más szervezeteinek. A terv szerint a műveletet szakaszosan hajtják majd végre, a gázai város meghatározott területekre történő regionális felosztása alapján. Az IDF minden egyes szakaszban előre tájékoztatja a helyi lakosságot, mielőtt behatolnának az egyes területekre, hogy kiüríthessék a területet, mielőtt a hadsereg előrenyomul.

Az IDF, amely egyelőre két tartalék dandárt telepített a térségbe a misszió folytatására, a hét elején hagyta jóvá a rafahi hadművelet legújabb tervét, miután három korábbi tervet is elvetettek. Az amerikai kormány határozottan ellenzi a rafahi hadműveletet, amíg nincs hiteles terv a civilek védelmére.

"Az Egyesült Államokkal közös műveletre készülünk. Megértjük az aggodalmakat, de nem fogjuk tudni befejezni a küldetést anélkül, hogy belépnénk Rafahba, ami segíthetne enyhíteni a túszkérdéssel kapcsolatos nyomást is" - jelentette ki a tisztviselő.

A városban fél év alatt összezsúfolódott palesztin civilek sorsa nemcsak a Nyugatot aggasztja, de Egyiptomot is, amely kizárta a menekültek beáramlását a Sínai-félszigetre. A többi arab állam is mereven elzárkózik a palesztin menekültek befogadásától.

Izrael abból indul ki, hogy Rafahban négy megmaradt Hamász-zászlóalj állomásozik, amelyeket az iszlamista terrorszervezet több ezer visszavonuló harcosával erősítettek meg. Izrael szerint nem nyerhető meg a Hamász október 7-i gyilkosságai és emberrablásai után indított gázai háború Rafah elfoglalása, a Hamász szétzúzása és az ottani túszok visszaszerzése nélkül.

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

Izraeli csapás Rafah városára, nem kizárt, hogy már csak 40 izraeli túsz él Gázában

Nem lesz izraeli támadás Rafahban, amíg az iráni konfliktus véget nem ér

A Hamász elleni győzelemhez szükséges a behatolás Rafahba az izraeli miniszterelnök szerint