EventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

Az Európai Unió legnagyobb bővítésének 20. évfordulóját ünnepelte az Európai Parlament

Uniós zászló az Európai Parlament épületében Strasbourgban 2024. április 24-én
Uniós zászló az Európai Parlament épületében Strasbourgban 2024. április 24-én Szerzői jogok Jean-Francois Badias/Copyright 2024 The AP. All rights reserved.
Szerzői jogok Jean-Francois Badias/Copyright 2024 The AP. All rights reserved.
Írta: Attila Magyar
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button
Másolja a cikk videójának embed-kódjátCopy to clipboardCopied

2004. május 1-én Magyarország mellett kilenc ország, Ciprus, Csehország, Észtország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Málta, Szlovákia és Szlovénia csatlakozott az EU-hoz.

HIRDETÉS

A közelgő évfoduló előtt tartott ünnepségen Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke úgy fogalmazott, hogy Európa a különbségek elfogadásáról szól, miközben biztosítja az esélyegyenlőséget. Szerinte mindenkinek ugyanolyan eséllyel kell rendelkeznie, de nem feltétlenül ugyanazzal a nézőponttal.

Az ünnepségen 20 évvel ezelőtt született fiatalok kérdezték az akkor csatlakozó országok egykori vezetőit. Medgyessy Péter volt miniszterelnöktől azt, hogy mi volt a legfontosabb ok, amiért Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz. Szerinte ezzel teljesítették a nép akaratát.

„A magyar nép, a magyarok mindig úgy érezték, hogy itt a helyük. Nem tettünk mást mi, akik tárgyalásokat folytattunk a csatlakozásról, Orbán Viktortól Medgyessy Péterig, mint hogy teljesítettük a nép akaratát. Ennyi. A másik ok, az hogy mi úgy gondoljuk, hogy a szuverenitás megerősítése az EU-n belül történhet meg. Szuverén az az ország tud lenni, amelyik erős. Az EU erőssé teszi Magyarországot. Ezért úgy gondoltuk, hogy az a dolgunk, hogy erőssé tegyük Magyarországot az Unión keresztül, és erősítsük a szuverenitásunkat" - mondta a kérdésre válaszolva Medgyessy Péter.

Az ünnepség Beethoven Örömódájával zárult.

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

Egy lépéssel közelebb került az EU ahhoz, hogy extravámokat vessen ki a kínai elektromos autókra

A szlovák közmédia átalakítása ellen tüntettek Pozsonyban

Az EU-tagság gazdasági értékét senki nem vitatja